- Jeśli zamożność społeczeństwa i świadomość konsumentów w zakresie walorów zdrowotnych żywności ekologicznych będą rosnąć, popyt wewnętrzny również będzie większy. Na razie produkcja jak i konsumpcja organicznych produktów to w Polsce nisza - mówi Zbigniew Kozłowski, założyciel Organic Leaf, członek rady Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
Trendy żywieniowe na rynku gastronomicznym, personalizacja w rytmie fast oraz trzy dekady polskiego street foodu były głównymi tematami debaty "HoReCa Trends - koncepty szyte na miarę współczesnego konsumenta", która odbyła się 6 listopada 2018 r. w ramach XI Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
Wiele restauracji czy hoteli chce chwalić się żywnością ekologiczną, wychodząc naprzeciw gościom z zagranicy – mówił Zbigniew Kozłowski, ekspert ds. żywności ekologicznej, podczas debaty "HoReCa Trends - koncepty szyte na miarę współczesnego konsumenta", która odbyła się w ramach Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
Firmy mają kłopoty z pozyskaniem ekologicznego mleka z powodu zbyt małej podaży surowca. Drugim powodem jest rozdrobnienie ekologicznej produkcji mleka w Polsce oraz brak zaplecza technologicznego (linii do przerobu produktów mleczarskich) odseparowanych od linii konwencjonalnych. Jest to podstawowy wymóg w przetwórstwie eko-rolnicznym mleka – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Zbigniew Kozłowski, ekspert ds rynku żywności ekologicznej.
Konsumenci zainteresowani żywnością ekologiczną coraz częściej, poszukują wszystkich odpowiedników konwencjonalnego przemysłu mleczarskiego, ale w jakości ekologicznej. Przed producentami ekologicznymi otwiera się więc nie lada wyzwanie – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Zbigniew Kozłowski, ekspert ds rynku żywności ekologicznej.
Rynek żywności ekologicznej na świecie rozwija się bardzo dynamicznie. Mówi się, że popyt na produkty ekologiczne przewyższa podaż. Dlatego firmy szukające odpowiedniego surowca wyszukują rolników. Zdarza się, że rolnik ma dwie, trzy firmy, z którymi współpracuje - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl, Zbigniew Kozłowski, dyrektor ds. rozwoju Sante.
Sporo mówi się ostatnio o zanieczyszczeniach owoców i warzyw, m.in. przez pozostałości nawozów i środków chemicznych czy metale ciężkie. Na rynku pojawiły się nawet "innowacyjne" płyny do mycia warzyw i owoców, których dystrybutorzy twierdzą, że zmywają one zanieczyszczenia. Ale czy to w ogóle możliwe i co na to producenci żywności ekologicznej, która z natury wolna jest id pestycydów i tzw. "chemii"?
- Produkt ekologiczny musi być oznaczony zielonym listkiem, musi mieć numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej i informację o miejscu pochodzenia z UE czy spoza UE - mówił podczas ING FOOD & RETAIL ROUND TABLE Zbigniew Kozłowski, dyrektor ds. rozwoju w Sante.
W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się kolejne posiedzenie Rady do spraw Rolnictwa Ekologicznego. Minister Krzysztof Jurgiel zapewnił podczas spotkania, że rolnictwo ekologiczne jest jednym z głównych priorytetów polityki rolnej rządu.
- Dostępność produktów ekologicznych rośnie i to jest bardzo ważna informacja dla całego rynku, bo to duży i ważny krok do podniesienia świadomości konsumentów. Jednak nadal wiele osób nie rozumie, że większa dostępność produktów ekologicznych to niższe ceny bez względu na to, czy te produkty są sprzedawane w sklepach specjalistycznych, hipermarketach czy dyskontach, a to bezpośrednio powinno przełożyć się na wzrost popytu na te produkty, na czym skorzysta cała branża - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Zbigniew Kozłowski, dyrektor ds. Rozwoju Sante A. Kowalski.
Zarząd Symbio Polska S.A. z siedzibą w Lublinie informuje, że rada nadzorcza spółki uchwałą z dnia 6 października 2017 r. odwołała pana Zbigniewa Kozłowskiego ze składu zarządu spółki, w którym pełnił funkcję wiceprezesa zarządu.
Spółka Symbio, producent i dystrybutor żywności ekologicznej, wypracowała w 2016 r. 28,3 mln zł przychodów ze sprzedaży i 0,489 mln zł straty netto. W analogicznym okresie poprzedniego roku wyniki spółki wyniosły odpowiednio: 24,4 mln zł oraz - 1,3 mln zł.
- Polska jest w początkowej fazie rozwoju rynku ekologicznej żywności. Perspektywy rozwoju tego sektora w naszym kraju są ogromne. Przed nami wiele wyzwań. Na szczęście zarówno sieci handlowe jak i sklepy specjalistyczne są otwarte na poszerzanie półek z produktami eko - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Zbigniew Kozłowski, wiceprezes zarządu spółki Symbio, producenta i dystrybutora żywności ekologicznej.
- Dzisiaj mamy w ofercie ok. 300 pozycji asortymentowych, są to m.in. produkty zbożowe, soki, suszone owoce i warzywa, makarony, produkty ekspandowane, przetwory z owoców i warzyw, superfoods. Co roku chcemy wprowadzać na rynek ok.100 nowych, najwyższej jakości ekologicznych produktów. Planujemy poszerzać naszą ofertę w kierunku pozycji bardziej złożonych, nisko przetworzonych dań gotowych, żywności convenience - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Zbigniew Kozłowski, wiceprezes zarządu Symbio.
- Współpracujemy z ponad 300 ekologicznymi gospodarstwami rolnymi w Polsce, które dysponują ponad 3500 hektarami upraw ekologicznych. Są to rolnicy z terenów Podkarpacia, Lubelszczyzny i Mazowsza. Podpisujemy z nimi umowy kontraktacyjne, na mocy których kupujemy od nich ok. 2500 ton owoców i warzyw oraz 1000 ton zbóż rocznie - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Zbigniew Kozłowski, wiceprezes zarządu Symbio.
- Największym wyzwaniem dla naszej firmy i całego sektora żywności ekologicznej jest dotarcie do konsumentów, budowanie świadomości społecznej, edukowanie na temat właściwości eko-żywności i uświadamianie w jaki sposób odróżnić ją od produktów konwencjonalnych. Do tego niezbędne są kampanie społeczne i edukacyjne. Na szczęście branża potrafi się integrować, jesteśmy w trakcie rejestrowania Polskiej Izby Żywności Ekologicznej - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Zbigniew Kozłowski, wiceprezes zarządu spółki Symbio, producenta i dystrybutora żywności ekologicznej.
- Sytuacja na rynku kasz ekologicznych jest dobra. Wzrasta zapotrzebowanie klientów na te produkty. Obserwujemy to szczególnie na przykładzie kaszy gryczanej i kaszy jaglanej - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Zbigniew Kozłowski, dyrektor ds. działu detalu i dyrektor handlowy w firmie Symbio Polska SA.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!