- W marcu 2018 r. w porównaniu z miesiącem poprzednim podniosły się ceny skupu większości produktów rolnych monitorowanych przez GUS. Ziemniaki podrożały o 15,2%, żywiec wieprzowy o 4,4%, kukurydza o 2,2%, a ceny pszenicy zwiększyły się o 1,0%. Niższe ceny skupu odnotowano w przypadku żywca wołowego (o 2,0%), mleka krowiego (o 0,8%). Zmiany cen żywca drobiowego, żyta oraz jęczmienia były stosunkowo niewielkie. - informuje w raporcie Arkadiusz Zalewski, ekspert IERiGŻ.
W ostatnich tygodniach w Polsce obserwowaliśmy wzrost cen skupu żywca wieprzowego. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w pierwszym tygodniu marca 2018 r. przeciętnie żywiec wieprzowy skupowano po 4,76 zł/kg netto czyli o 14,4% więcej niż przed czterema tygodniami. Warto zauważyć, że w poprzednich pięciu latach, w tym okresie ceny skupu żywca obniżały się przeciętnie o ok. 2% - informuje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
W grudniu 2017 r., w porównaniu z poprzednim miesiącem wzrosły ceny skupu większości produktów, niższe były jedynie ceny żywca wieprzowego. Na targowiskach podrożały zboża, spadła cena żywca rzeźnego - poinformował w piątek GUS.
W grudniu 2016 r. pogłowie świń liczyło ponad 11 mln sztuk, czyli o 4,9 proc. więcej niż rok wcześniej - poinformował GUS. Wzrosła liczebność pogłowia wszystkich grup struktury stada. Żywiec wieprzowy w skupie podrożał w ciągu roku o ponad 30 proc.
Wzrost wolumenu produkcji żywca wieprzowego oraz produkcji mięsa i jego przetworów w systemie QAFP to widoczne efekty trzyletniego programu i kampanii „Gwarancja Jakości QAFP” promującej walory certyfikowanych produktów wieprzowych.
KSG Agro z Ukrainy chce w przyszłym roku wydać na inwestycje ok. 14 mln hrywien, głównie w segmencie hodowli trzody chlewnej. Spółka podpisała w tym roku pierwsze kontrakty na eksport świń do Gruzji. Liczy, że sprzedaż w tym kierunku będzie się intensywnie rozwijać.
Oczekuje się, że wolumen wieprzowiny który trafi na rynek w 2015 r. będzie większy niż przed rokiem. Wskazuje na to również Komisja Europejska w raporcie z lipca br. Według raportu produkcja wieprzowiny w br. na rynku wspólnotowym wzrośnie o 2,7 proc. w skali roku do 23,5 mln t. - informują analitycy banku BGŻ BNP Paribas.
Wolumen ubojów trzody chlewnej w UE w okresie pierwszych pięciu miesięcy br. zwiększył się o 4,3 proc. do 9,6 mln t. Jest to o 394 tys. t wyższy poziom niż przed rokiem. W porównaniu do poprzednich dwóch lat, 2014 i 2013 r., oznacza to znaczne odbicie - wskazują analitycy BGŻ BNP Paribas.
Największy wpływ na kształt rynku mięsnego w 2014 r. miały przede wszystkim dwa zdarzenia - pojawienie się w Polsce przypadków zarażenia świń wirusem ASF oraz nałożenie przez Rosję embarga m.in. na mięso z Polski. Zamknięcie rynków Unii Celnej i niektórych krajów azjatyckich przełożyło się bezpośrednio na kondycję i rentowność polskich spółek mięsnych - wskazuje Dariusz Formela, prezes PKM Duda.
Przeciętna cena skupu żywca wieprzowego w zakładach monitorowanych przez MRiRW w ostatnim tygodniu listopada wyniosła 4,34 zł/kg. Jest to najniższy poziom od początku marca 2014 r., kiedy to nastąpił znaczny spadek cen w wyniku stwierdzenia pierwszych przypadków wirusa ASF u dzików w woj. podlaskim. W ciągu ostatnich trzech miesięcy średnia cena skupu w kraju spadła o 15 proc. Obniżka ta w części jest wynikiem wahań sezonowych - podali analitycy Banku BGŻ.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!