Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Bezpieczeństwo stosowania probiotyków przez ludzi

Strona 3 z 13

  • Źródło

Autor: BARBARA SIONEK, DANUTA KOŁOŻYN-KRAJEWSKA, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, 26, 3 (120)
Data: 22-01-2020, 09:52

U zdrowych ludzi bariera jelitowa pozostaje w równowadze. W przypadku np. ciężkich chorób, u podatnych pacjentów dochodzi do dysfunkcji i uszkodzenia bariery jelitowej. Efektem są stany zapalne i infekcje, które w skrajnych przypadkach mogą prowadzić do sepsy [56]. Zastosowanie probiotyków w większości powoduje dostarczenie do organizmu dużej liczby drobnoustrojów. Poza tym podawane są także martwe drobnoustroje i ich fragmenty, które również oddziałują na organizm, np. wywierają efekty immunologiczne, alergiczne. 

W obowiązującej definicji liczba mikroorganizmów określona jest jako adekwatna do osiągnięcia oczekiwanych korzyści prozdrowotnych, nie ma jednak regulacji dotyczących maksymalnej dawki. Używane preparaty można podzielić na zawierające jeden szczep i mieszaninę szczepów. Wobec powyższego profil bezpieczeństwa powinien uwzględniać każdy zastosowany szczep, liczbę żywych i ewentualnie martwych drobnoustrojów oraz produkt, do którego wprowadzono probiotyki [15].

Liczba żywych mikroorganizmów powinna wynosić co najmniej 106 jtk/g produktu [26]. Działania niepożądane związane ze stosowaniem probiotyków to najczęściej ob-jawy z przewodu pokarmowego: biegunka, nudności, wzdęcia, bóle brzucha. Wyżej wymienione powikłania nie zawsze są wynikiem użycia probiotyków, mogą one być wywołane spożywaniem produktów żywnościowych zawierających je, np. w przypadku produktów mlecznych – nietolerancją laktozy [30, 47].

Z analizy Sniffena i wsp. [61] wynika, że w 80 % badań z probiotykami nie było doniesień o występowaniu poważnych zdarzeń niepożądanych. W niektórych badaniach łagodne i umiarkowane objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak gazy czy wzdęcia związane ze stosowaniem probiotyków były raportowane, podczas gdy w innych badaniach nie było żadnych informacji dotyczących zdarzeń niepożądanych.

W dokumencie FAO/WHO z 2002 roku wyróżniono cztery kategorie działań nie-pożądanych związanych ze stosowaniem probiotyków: infekcje systemowe, niekorzystne efekty metaboliczne, nadmierną stymulację immunologiczną u wrażliwych oraz transmisję genów [26]. Poważne zdarzenia niepożądane, takie jak sepsa, zapalenie wsierdzia (endocardi-is) czy ropnie mogą być wywołane różnymi mikroorganizmami probiotycznymi, np. Lactobacillus rhamnosus GG, Bifidobacterium longum, B.breve, L. plantarum, L. casei, L. jensenii, L. paracasei, L. acidophilus, Escherichia coli Nissle 1917, Saccharomyces cerevisiae.

więcej informacji:

probiotyki RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.51.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!