• partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Jak automatyzacja pomaga w produkcji zrównoważonych opakowań i zmniejszaniu ilości odpadów – siedem wskazówek

Higiena czy ochrona środowiska? Najlepiej jedno i drugie! Firmy z branży spożywczej coraz częściej poszukują alternatywnych rozwiązań dla opakowań z tworzyw sztucznych oraz sposobów na bardziej ekologiczne, wydajne i bezpieczne prowadzenie działalności, co doceniają klienci, chętniej wybierając produkty przyjazne środowisku.
  • Autor: Artykuł promocyjny OMRON
  • Data: 14-09-2021, 12:18
Jak automatyzacja pomaga w produkcji zrównoważonych opakowań i zmniejszaniu ilości odpadów – siedem wskazówek

Pomocne w osiągnięciu tych efektów mogą być innowacyjne rozwiązania z obszaru automatyki, robotyki i sztucznej inteligencji.

Nie ma wątpliwości, że liczba opakowań z tworzyw sztucznych musi zostać zmniejszona, aby ograniczyć obciążenie środowiska oraz uniknąć dalszego niszczenia równowagi ekologicznej. Nie można jednak całkowicie lekceważyć zalet tworzyw sztucznych – zwłaszcza w obecnej sytuacji, gdy dbałość o higienę jest szczególnie ważna. Tym bardziej konieczne jest bardziej efektywne i oszczędne wykorzystywanie zasobów, dzięki czemu – zgodnie z przewidywaniami organizacji Pew Charitable Trust – do 2040 roku zanieczyszczenie tworzywami sztucznymi może zostać zmniejszone o prawie 80%. Aby to osiągnąć, potrzebne są skuteczne rozwiązania umożliwiające przekształcenie zarówno metod wykorzystywania tworzyw sztucznych, jak i ich przetwarzania oraz recyklingu.

Tworzywa sztuczne nieustannie wywołują dyskusje

Jeśli chodzi o ochronę pakowanych towarów w branży spożywczej, wciąż trudno jest znaleźć alternatywy, które byłyby tak wszechstronne jak polimery. Są elastyczne i łatwe do formowania, lekkie, higieniczne, wygodne w transporcie i gwarantują atrakcyjny wygląd po umieszczeniu na półce. Jednocześnie opakowania te w porównaniu z opakowaniami wykonanymi z alternatywnych surowców, takich jak metale lub szkło, wymagają mniejszej ilości energii do produkcji, transportu i recyklingu. Z drugiej strony klienci – prócz wygody, integralności i wartości produktów – poszukują także produktów przyjaznych środowisku, dlatego m.in. niezapakowane jedzenie stanowi nowy trend. Niemniej jednak dla wielu produktów nie ma realnej alternatywy dla opakowań z tworzyw sztucznych ze względu na koszty, higienę lub bezpieczeństwo.

Nacisk na cztery „R”: reduce, recycle, reuse, redesign

Zmniejszenie ilości tworzyw sztucznych i przemyślenie opakowań to globalny trend. Firmy zajmujące się produkcją żywności i napojów oraz towarów konsumpcyjnych w coraz większym stopniu koncentrują się na czterech „R” – reduce, recycle, reuse, redesign (redukcji, recyklingu, ponownym wykorzystaniu i przeprojektowaniu). Na czym to polega? W branży spożywczej kładzie się nacisk na zmniejszenie wagi w celu ograniczenia ilości wykorzystywanego tworzywa sztucznego (redukcja). Nowe składy tworzyw sztucznych ułatwiają recykling. Ponadto istnieją innowacyjne opakowania, takie jak torebki nadające się do przetworzenia, pokrywki czy torebki z możliwością ponownego zamknięcia (przeprojektowanie i ponowne wykorzystanie) — co oznacza mniej tworzyw sztucznych i odpadów na końcowym etapie produkcji. Oprócz tego opracowywane są nowe koncepcje opakowań i pojemników. Cztery „R” czyli redukcja, recykling, ponowne wykorzystanie i przeprojektowanie, wspierają zrównoważony rozwój oraz pomagają spełniać wymogi prawne i wymagania klientów.

Międzynarodowe inicjatywy na rzecz redukcji ilości tworzyw sztucznych

Polskie i europejskie firmy muszą spełniać coraz bardziej rygorystyczne wymogi, w tym cele zrównoważonego rozwoju ONZ, które obejmują przepisy dotyczące lepszej ochrony klimatu, odpowiedzialnej konsumpcji i bardziej ekologicznej produkcji. Istnieje także wiele przepisów mających na celu zmniejszenie zużycia tworzyw sztucznych, np. zakazy stosowania tworzyw sztucznych jednorazowego użytku lub strategie zmniejszania ilości plastikowych toreb w UE. Ponadto część producentów niezależnie zobowiązała się np. do zwiększenia ilości polietylenu, PET, z recyklingu w swoich produktach, do produkcji opakowań nadających się do recyklingu czy do  przeprojektowania dotychczasowych opakowań i pojemników, tak aby zawierały mniejszą ilość tworzyw sztucznych.

7 porad dotyczących produkcji bardziej ekologicznych opakowań

Od czego zacząć i jakie działania podjąć? Zautomatyzowane i usprawnione procesy są podstawą wszystkich planów bardziej efektywnego i zrównoważonego działania. Poniżej przedstawiamy 7 porad, jak to osiągnąć:

1. Szczelność: monitorowanie w czasie rzeczywistym
W przypadku zmiany składu materiału firmy muszą przeanalizować, czy maszyny, takie jak pionowe maszyny formujące, napełniające i uszczelniające (VFFS), są w stanie zachować odpowiednią kontrolę nad przepustowością i naprężeniem bez wpływu na wydajność lub jakość produktu końcowego. Tylko w przypadku dokładnego monitorowania i kontrolowania folii, powstanie produkt spełniający wymagania specyfikacji, idealnie dopasowany i bez zmarszczeń, co mogłoby negatywnie wpłynąć na procesy w dalszej części produkcji – pomoże to również o ograniczyć ilość odpadów.

2. Gromadzenie danych na poziomie maszyny i w czasie rzeczywistym
Producenci muszą zapewnić to, że opakowanie będzie zawsze spełniało swoje zadanie. Na przykład pionowe maszyny formujące, napełniające i uszczelniające (VFFS) wymagają wprowadzenia wielu zmiennych, takich jak prędkość, ciśnienie, synchronizacja, temperatura i inne, aby można było je precyzyjnie kontrolować i testować w czasie rzeczywistym. Aby monitorować takie zmienne jak grubość materiału, czas kontaktu lub temperatura, producent potrzebuje rozwiązania w zakresie automatyzacji, które jest w stanie odbierać wszystkie potrzebne dane „u źródła” (na poziomie maszyny) przy użyciu powszechnie stosowanych metod komunikacji. Ponadto wymagana jest również funkcja udostępniania i wizualizacji. Już teraz algorytmy sztucznej inteligencji są wbudowywane w sterowniki, a w przyszłości będzie to jeszcze powszechniejsza praktyka, w związku z czym coraz większą rolę odgrywały będą samoczynnie optymalizujące się maszyny.

3. Formowanie: innowacyjne systemy wizyjne mają kluczowe znaczenie
Producenci tacek, butelek lub opakowań powinni zawsze zastanawiać się, jaki wpływ mogą mieć zmiany materiałów na integralność, kolor lub kształt produktu. Rozwiązania w zakresie automatyzacji pomagają im sprawdzić te właściwości. Podczas produkcji pojemnika wymagana jest ścisła kontrola temperatury i parametrów fizycznych, takich jak ciśnienie. Aby uniknąć uszkodzenia elementów, a tym samym zmniejszyć ilość odpadów, zaleca się stosowanie wydajnych systemów wizyjnych, które są wyposażone w narzędzia niezbędne do wykrywania problemów, takich jak mikrootwory w tworzywach sztucznych.

4. Owijanie: sterowanie temperaturą i ruchem
Zmiany materiału mogą również wpływać na wydajność: czy np. podczas owijania zachowana jest integralność i stabilność materiału? Odpowiednia aplikacja może zapewnić ścisłą kontrolę temperatury i ruchu, utrzymać naprężenie i zagwarantować prawidłowe owijanie w przypadku opakowania drugorzędnego lub trzeciorzędnego, dzięki czemu cały proces będzie wydajny i bardziej przyjazny środowisku.

5. Obsługa: zapewnienie bezproblemowej komunikacji między systemami
W miarę zmniejszania rozmiarów opakowań producenci muszą sprawdzić, czy operacje obsługiwane przez rozwiązania do sortowania lub rozwiązania typu „pick-and-place” są dokładne i łatwe do powtórzenia. Jednym z przykładów jest umieszczanie tacek w pojemnikach trzeciorzędnych gotowych do sprzedaży detalicznej. Kluczowym aspektem obsługi jest możliwość „widzenia” produktów transportowanych do obszaru pakowania, a także szybka komunikacja między systemem przetwarzania obrazu, taśmą przenośnika i robotem – przy jednoczesnym zachowaniu wymaganej przepustowości. Dostępne na rynku najnowsze rozwiązania umożliwiają sprawną obsługę tych procesów i łatwą konfigurację robotów konieczną przy wprowadzaniu nowych materiałów foliowych.

6. Zamykanie: serwomechanizmy o wysokiej rozdzielczości są niezbędne
Zmniejszenie wagi może spowodować zmiany zarówno rozmiaru, jak i kształtu pojemników, co może również wpłynąć na uszczelnianie i inne powiązane procesy. Ponadto siły i momenty obrotowe mogą doprowadzić do generowania większej ilości odpadów lub przestojów w produkcji, co z kolei może powodować dalsze problemy. Wiele technik uszczelniania, takich jak kapslowanie, opiera się na serwosterowaniu. Dlatego warto rozważyć wdrożenie serwomechanizmów o wysokiej rozdzielczości połączonych za pośrednictwem sieci maszynowej, takiej jak EtherCAT.

7. Polegaj na doświadczonym partnerze
Walki o zrównoważony rozwój nie trzeba toczyć w pojedynkę. Wskazana jest współpraca z silnymi partnerami. Dzięki integracyjnej platformie technologicznej i-automation oraz globalnie dostępnym usługom, OMRON wspiera firmy zajmujące się produkcją żywności i napojów we wszystkich wspomnianych powyżej wyzwaniach. Obecność na arenie międzynarodowej, duża sieć partnerów integrujących i współpracujących oraz skupienie się na celach WHO dotyczących zrównoważonego rozwoju sprawiają, że OMRON może być doświadczonym i kompetentnym towarzyszem w tej ważnej podróży.

 

 

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!