• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Nowa generacja opakowań ograniczających wzrost mikroorganizmów

W dobie rozwijającej się produkcji dań gotowych, produktów do bezpośredniego spożycia oraz żywności minimalnie przetworzonej, zmieniająca się technologia produkcji żywności, zmiany praktyk handlu detalicznego oraz globalizacja w handlu żywnością stawiają nowe wyzwania dla produkcji bezpiecznej żywności [1].
  • www.wdp.com.pl
  • Autor: Małgorzata Nowacka
  • Data: 30-06-2011, 14:06

Poszukiwanie innowacyjnych sposobów hamowania wzrostu bakterii w żywności, przy jednoczesnym utrzymaniu jej wysokiej jakości i bezpieczeństwa, prowadzi do zastosowania aktywnych opakowań opracowanych w taki sposób, aby zawierały aktywne składniki, których przeznaczeniem jest stopniowe uwalnianie się do żywności lub absorbowanie substancji w niej zawartych [12, 14]. Nowa generacja tego typu opakowań może zawierać materiały o właściwościach antybakteryjnych, które zmniejszają ryzyko rozwoju patogenów żywnościowych oraz zwiększają trwałość produktu. Opakowania te stanowią barierę opóźniającą niekorzystny wpływ otoczenia na jakość opakowanego produktu oraz pozytywnie oddziaływają na otoczenie produktu i sam produkt, spełniając tym samym oczekiwania konsumentów poszukujących żywności nisko przetworzonej, wygodnej do przygotowania, o długim okresie przydatności do spożycia.

Obecnie prowadzonych jest wiele badań ukierunkowanych na projektowanie opakowań zawierających naturalne składniki o działaniu przeciwbakteryjnym. Pierwszym krajem, który na szeroką skalę zastosował i do tej pory stosuje opakowania ograniczające wzrost mikroorganizmów, jest Japonia. Jednym z materiałów aktywnych, szeroko stosowanym jest plastikowy film zawierający allil izotiocyjanianu - silną antymikrobiologiczną substancję ekstrahowaną z gorczycy lub wasabi [5, 10]. Substancja ta powoduje m.in. niszczenie szczepu bakterii Escherichia coli 0157:H7 wywołującego choroby układu pokarmowego i moczowego [4].

Jednakże ze względu na silny zapach izotiocyjanianów są one stosowane głównie w krajach azjatyckich [10].

Opakowania ograniczające rozwój mikroorganizmów mogą przybierać różne formy, tj.: saszetki lub poduszeczki zawierające związki o właściwościach przeciwbakteryjnych, umieszczenie w opakowaniu tradycyjnym, substancje ograniczające wzrost mikroflory włączonych w strukturę polimeru, powłok antymikrobiologicznych zastosowanych na powierzchni polimeru, unieruchomionych za pomocą wiązań jonowych lub kowalencyjnych środków przeciwbakteryjnych w polimerach oraz polimerów, które z natury mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe [1].

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!