• partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Pestycydy: zagrożenie czy wybawienie?

Czy w obecnych czasach możliwe jest wyprodukowanie żywności bez stosowania pestycydów? Czy spożywane owoce i warzywa zawsze zawierają pozostałości pestycydów? A jeżeli tak, to czy są to poziomy stanowiące zagrożenie dla zdrowia? Wspólnie z przedstawicielami laboratorium Eurofins Polska, specjalizującego się w badaniach pozostałości pestycydów, spróbujemy znaleźć odpowiedzi na te pytania.
  • Autor: Artykuł promocyjny Eurofins Polska sp. z o.o.
  • Data: 12-10-2021, 13:28
Pestycydy: zagrożenie czy wybawienie?

Niezaprzeczalnym faktem jest rosnąca popularność żywności ekologicznej oraz rozwijający się trend żywności „wolnej od…”. W latach 2008-2017 sprzedaż detaliczna produktów „bio” w UE wzrosła ponad dwukrotnie, a aż 90% konsumentów deklaruje, że sprawdza w wykazie składników, czy żywność zawiera dodatki. Jak podkreśla Konrad Krochmal – Dyrektor sprzedaży w Eurofins Polska, konsumenci w Unii Europejskiej są coraz bardziej świadomi wpływu żywności na organizm i zdecydowanie wiążą swój dobry stan zdrowia ze składem i sposobem produkcji tej żywności. Dodatkowo, docierające z różnych stron doniesienia medialne potęgują obawy konsumentów związane z możliwą obecnością w środkach spożywczych zbyt dużej ilości niepożądanych lub nawet niedozwolonych substancji chemicznych.

W konsekwencji przeciętny konsument zaczyna na własną rękę analizować cały łańcuch produkcji żywności od pola do stołu, doszukując się dowodów na niewłaściwe praktyki producentów. Dysponując niepełnymi informacjami dokonuje samodzielnej oceny stosowanych dodatków do żywności czy środków ochrony roślin, zapominając przy tym o istotnej roli unijnych instytucji (takich jak EFSA – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz organów urzędowej kontroli żywności w poszczególnych państwach członkowskich, których rolą jest tą pracę za konsumenta wykonać.

Taką ocenę wykonuje właśnie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który udziela niezależnych porad naukowych Komisji Europejskiej. Jednostka ds. pestycydów w EFSA jest odpowiedzialna za weryfikację ocen ryzyka substancji czynnych stosowanych w środkach ochrony roślin i wykonuje tą ocenę w ścisłej współpracy z państwami członkowskimi UE. Pozwala to ustalić, czy przy prawidłowym stosowaniu substancje te mogą mieć bezpośredni lub pośredni szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi lub zwierząt - na przykład poprzez wodę pitną, żywność lub paszę - lub na jakość wód gruntowych.

W skali świata sprzedaje się co roku ponad 4 miliony ton substancji czynnej, a w użyciu na świecie jest nadal ponad 1000 różnych substancji stosowanych do ochrony upraw. Jak wyjaśnia Patrycja Szymańska – koordynator działu prawa żywnościowego w laboratorium Eurofins Polska - w Unii Europejskiej w ciągu ostatnich 25 lat liczba zatwierdzonych substancji czynnych została zmniejszona o ponad 50%. W 2019 r. całkowita wielkość sprzedaży pestycydów w UE spadła i osiągnęła najniższy poziom od początku zbierania danych, tj. 333 tys. ton. Nadal zatwierdzonych w UE jest około 500 substancji czynnych.

W oparciu o powyższe fakty, w świadomości przeciętnego konsumenta powstaje przekonanie, że środki ochrony roślin są szkodliwymi dla zdrowia i środowiska substancjami, stosowanymi głównie w celu zwiększenia zysków producentów poprzez zapewnienie większej wydajności upraw. Takie stwierdzenie dla wielu uczciwych producentów bywa krzywdzącym uproszczeniem. Faktem jest, że środki ochrony roślin zwiększają wydajność upraw, ale ich zadaniem jest przede wszystkim zmniejszenie strat spowodowanych obecnością szkodników i chorób.

Całkowite globalne straty z powodu szkodników mogą być bowiem bardzo wysokie i wynosić od około 29% w przypadku pszenicy, do 37% w przypadku ryżu, a nawet 40% w przypadku ziemniaków. Szacuje się, że bez odpowiednich zabezpieczeń w postaci dedykowanych pod dane uprawy związków chemicznych te straty mogłyby być nawet dwukrotnie wyższe.

Stosując środki ochrony roślin zwalczamy żerujące na uprawach insekty, odstraszamy szkodniki, niszczymy chwasty, dzięki czemu rośliny uprawne nie muszą konkurować o przestrzeń, wodę i składniki odżywcze z innymi roślinami. Likwidujemy również choroby grzybowe roślin, dbając nie tylko o jakość plonu, ale również zapobiegając wytwarzaniu mikotoksyn – rakotwórczych substancji produkowanych przez grzyby. Żywność zanieczyszczona mikotoksynami jest bardzo szkodliwa dla ludzi, gdyż przy długotrwałej ekspozycji mikotoksyny wykazują działenie rakotwórcze.

Obecność pozostałości środków ochrony roślin w żywności jest nieuniknioną konsekwencją realizacji produkcji rolnej na globalną skalę. Nie ma obecnie grupy w całej populacji ludzi, która nie zetknęłaby się z tymi substancjami. Jak podkreśla Patrycja Szymańska – koordynator działu prawa żywnościowego w laboratorium Eurofins Polska - mogą być one obecne w żywności wyłącznie na poziomie nieprzekraczającym ustalonych prawnie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP). Żywność, w przypadku której stwierdzono przekroczenie wartości NDP nie może dłużej znajdować się w obrocie. Warto jednak zaznaczyć, że ustalone prawnie NDP nie świadczą wprost o bezpieczeństwie produktu, a każdy przypadek przekroczenia NDP podlega indywidualnej ocenie ryzyka. Określone prawem NDP są ustalane z dużym marginesem bezpieczeństwa tak, aby nawet najgorszy możliwy scenariusz np. spożycie jednorazowo bardzo dużej ilości żywności zawierającej pozostałości danej substancji, nie stanowił zagrożenia dla zdrowia konsumenta.

Laboratorium Eurofins, jako lider na rynku usług laboratoryjnych, dostosowując się do oczekiwań Klientów, uruchomił na terenie Łódzkiego Bionanoparku Centrum Kompetencyjne badania pozostałości pestycydów w żywności. Wdrożone zostały techniki umożliwiające skrócenie cyklu analitycznego, w tym tzw. metoda „multi” (Multiple reaction monitoring), która dzięki odpowiedniemu przygotowaniu próbki i technikom chromatografii połączonym z tandemową spektrometrią mas (GC-MS/MS oraz LC-MS/MS) umożliwia oznaczenie ponad 700 związków w jednym cyklu analitycznym.

- Nasi Klienci są świadomi możliwych obecności pozostałości środków ochrony roślin w dostarczanej na polski rynek żywności. Dlatego decydują się na stałą współpracę z naszym laboratorium i regularne badania pozostałości pestycydów w swoich produktach. Dzięki temu, jeszcze zanim żywność znajdzie się w obrocie, nasz klient otrzymuje wyniki badań, które pozwalają zweryfikować, czy produkt spełnia wymagania prawne – mówi Damian Szwabe - Business Unit Cluster Manager nadzorujący pracę laboratorium w Łodzi.

Analizując najbardziej aktualny raport EFSA z monitoringu pestycydów, który został opublikowany w dniu 7 kwietnia br. można zauważyć, że spośród wszystkich krajów zgłaszających dane do raportu, najwyższe wskaźniki przekroczenia NDP dotyczyły produktów pochodzących z: Malty, Cypru oraz z Polski, gdzie w przypadku ponad 5% próbek NDP były przekroczone. Oznaczono w sumie 799 różnych pestycydów. Najczęściej oznaczanymi ilościowo pestycydami były związki miedzi (66% oznaczeń analitycznych), fosetyl (27% oznaczeń analitycznych), fosforowodór (16% oznaczeń oznaczeń analitycznych), jon bromkowy (16% oznaczeń analitycznych) i chlorany (13% oznaczeń analitycznych). Pestycydem o najwyższym wskaźniku przekroczenia NDP był chloran (7,2%), co pokrywało się z wynikami z lat poprzednich.

             

więcej informacji:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!