Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Postbiotyki – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie człowieka

Mikrobiom jelitowy liczy ok. 100 bilionów bakterii z 1000 różnych gatunków
i stanowi jeden z najbogatszych ekosystemów obecnych na Ziemi. Wykazuje on wielokierunkowe właściwości prozdrowotne wynikające m.in. z biosyntezy korzystnych dla zdrowia metabolitów oraz z bezpośredniego wpływu na układ odpornościowy.
Wiele różnych czynników, takich jak: mikrobiota matki, sposób urodzenia, sposób
żywienia w okresie niemowlęcym, a następnie zakażenia drobnoustrojami, leczenie
antybiotykami, dieta (żywność wysoko przetworzona, o niskiej zawartości błonnika),
przewlekła biegunka czy stres wpływają znacząco na zdrowie jelit. Zaburzony skład
mikrobiomu jelitowego obserwowany w licznych stanach patologicznych to dysbioza.

Postbiotyki – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie człowieka
Postbiotyki o zdrowie człowieka; fot. shutterstock.com
  • Źródło

Autor: Marcelina Karbowiak, Dorota Zielińska ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, 27, 2 (123)
Data: 08-03-2021, 14:59


Od dawna dysbiozę jelitową łączy się m.in. z chorobą Leśniowskiego-Crohna czy rakiem jelita grubego [11]. Powrót do stanu eubiozy, w którym bakterie znajdują się w stanie równowagi, możliwy jest poprzez zastosowanie probiotyków, prebiotyków, synbiotyków lub postbiotyków w postaci farmaceutyków, suplementów diety bądź żywności.

Żywność, która wpływa na poprawę zdrowia ludzi, czy leczy choroby, to nowoczesna koncepcja, która jest przedmiotem zainteresowania badaczy. Obserwuje się duży popyt na żywność probiotyczną zawierającą żywą mikrobiotę jelitową wpływającą korzystnie na różne funkcje organizmu człowieka, w tym na zwiększenie odporności poprzez regulację funkcjonowania przewodu pokarmowego i na działanie przeciwnowotworowe. Jak podają Cicenia i wsp. [9], część korzystnych właściwości probiotyków wynika z substancji wydzielanych przez nie, produktów ich metabolizmu czy substancji uwalnianych w wyniku lizy ich komórek. Do określania tych substancji stosuje się terminy takie, jak: postbiotyki, metabiotyki, metabolity bakteryjne, bezkomórkowe supernatanty, metaboliczne resztki aktywności probiotycznej, a także nieżywotne probiotyki, inaktywowane probiotyki, czy probiotyki widmo [2].

Celem niniejszego opracowania była charakterystyka postbiotyków, ich głównych właściwości, a także przedyskutowanie możliwości zastosowania postbiotyków jako dodatków funkcjonalnych do żywności.

Historia i definicja postbiotyków

Pojęcia probiotyków oraz prebiotyków są dobrze znane i powszechnie stosowane. Natomiast pojęcie „postbiotyk” jest stosunkowo nowym terminem, który pojawia się w piśmiennictwie od ok. 10 lat. Pierwsze terminy „paraprobiotyki” i „nieżywotne komórki drobnoustrojów” oraz ich synonimy zaczęły pojawić się w literaturze już po 1986 roku [52]. Z kolei jednym z najwcześniejszych przykładów opisania w literaturze potencjału postbiotycznego były prace z 1996 oraz z 1999 roku, w których Sütas i wsp. [42] oraz Pessi i wsp. [33] wykazali, że homogenaty bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) hamowały proliferację limfocytów. Tsilingiri i Rescigno [47] definiują postbiotyki jako „każdy czynnik wynikający z aktywności metabolicznej probiotyku lub dowolnej uwolnionej cząsteczki zdolnej do przekazania gospodarzowi korzystnych efektów w sposób bezpośredni lub pośredni”. Collado i wsp. [10] proponują postbiotykami nazywać „związki wytwarzane przeznizmy, uwalniane ze składników żywności lub składników drobnoustrojów, w tym

więcej informacji:

prebiotyki RSS ALERT    /    probiotyki RSS ALERT    /    postbiotyki RSS ALERT    /    zdrowie człowieka RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.41.241
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!