Virtu - skok sprzedaży pod kontrolą systemu Impuls 5
Firma "VIRTU" powstała w 1992 roku w Zawierciu. Od początku istnienia specjalizuje się w produkcji żywności (wyroby garmażeryjne m.in. pierogi, krokiety, kluski). Wysoka jakość produktów wynika nie tylko z dbałości o tradycyjne receptury, ale także z całego procesu produkcji. Zdobyte na przestrzeni lat nagrody, wyróżnienia, znaki oraz certyfikaty nie tylko dają świadectwo jakości produktów, ale również potwierdzają zaawansowanie technologiczne produkcji.

Decyzja o pozyskaniu systemu klasy ERP zbiegła się w czasie z gwałtownym wzrostem produkcji - była ona o 100% wyższa od poziomu rejestrowanego rok przed rozpoczęciem prac wdrożeniowych. Obecnie firma realizuje zamówienia na poziomie 35 ton dziennie, co plasuje ją w ścisłej czołówce branży garmażeryjnej.
- Decyzja o pozyskaniu kompleksowego systemu stawała się dla nas coraz bardziej oczywista wraz z gwałtownym rozwojem firmy. Byliśmy również przekonani, że musi to być rozwiązanie kompleksowe i sprawdzone w branży spożywczej - mówi Dagmara Mikulska, Współwłaściciel firmy Virtu.
Główną część produkcji firmy Virtu stanowią takie wyroby jak krokiety, pierogi czy naleśniki produkowane tradycyjnymi metodami. Wyzwaniem, jakie stanęło przed zespołem wdrożeniowym była konieczność umożliwienia oceny kosztów w sytuacji, kiedy proces produkcyjny jest dość nietypowy - obok standardowych wymogów spełnia on również zasady związane z wyrobem zbliżonym do domowego.
Cele biznesowe
Wdrożenie systemu klasy ERP miało przede wszystkim urealnić kwestię rozliczania kosztów. Możliwość dokładnego wyliczenia kosztów pojawiła się już na poziomie funkcjonalności finansowo-księgowej, gdzie produkcja rozliczana jest na zasadzie analizy wejścia surowca i wyjścia wyrobu gotowego. Jednak nie było by to możliwe gdyby nie moduł obsługi receptur wdrożony w obszarze produkcji.
Koszty i kontrola produkcji
Rozliczanie produkcji odbywa się na podstawie odpowiedniej struktury zawartych w systemie rozdzielników kosztowych. Jest to trudne ze względu na skomplikowaną produkcję, w której ważnym wyznacznikiem jest zachowanie procesów możliwie najbliższych domowej produkcji posiłków. Z tego powodu trudno mówić o typowym przepływie masy surowcowej w ramach procesu produkcyjnego.
W systemie znajdują się wszystkie istotne ankiety związane z wypełnieniem norm HACCP, możliwość ich sprawdzenia daje bieżący dostęp do raportów. Procedury HACCP są wspomagane przez system - w krytycznych miejscach kontrolnych (CCP) rejestrowane są odpowiednie ankiety. Rozwiązanie to zostało zaprojektowane na dwa sposoby - za pomocą punktów rejestracyjnych na terminalach wagowych wykorzystywanych w ramach produkcji (bądź w przypadku wystąpienia problemu natury sanitarnej) pojawia się wymóg wypełnienia ankiety z podaniem zdefiniowanych parametrów. Drugi sposób pozwala wypełnienie ankiety HACCP ręcznie w kartotece ankiet bez pośrednictwa urządzeń pomiarowych. W ten sposób została wyeliminowana konieczność gromadzenia papierowej dokumentacji potwierdzającej spełnianie norm sanitarnych.