Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Biznes i technologie

Żywność pod ciśnieniem

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 19-02-2010, 11:21
Coraz większy nacisk kładziony jest na naturalność żywności, jej prozdrowotność, zachowanie właściwego smaku. Opracowywane są różne metody wydłużania jej trwałości bez konieczności stosowania środków konserwujących, za to z zachowaniem naturalnego smaku i walorów odżywczych. Taką metodą jest stosowanie wysokiego ciśnienia.
Żywność pod ciśnieniem

Metod konserwowania żywności jest bardzo wiele i są tak stare jak ludzkość. Najbardziej popularne są metody fizyczne, czyli chłodzenie, zamrażanie, pasteryzacja, sterylizacja czy suszenie. Do metod chemicznych zaliczamy cukrzenie, solenie, marynowanie, peklowanie oraz stosowanie różnego rodzaju środków konserwujących. Wędzenie jest metodą fizykochemiczną, a kwaszenie biologiczną. Nowoczesne metody wydłużania trwałości żywności o radiacyjne metody konserwacji, takie jak drgania dźwiękowe i naddźwiękowe, usuwanie drobnoustrojów metodą filtrowania lub wirowania oraz niszczenie drobnoustrojów przy pomocy wysokich ciśnień.

Metoda

Dalsza część artykułu (88%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!