11 napojów i potraw na liście Produktów Tradycyjnych
- Autor: PAP
- Data: 26-04-2012, 09:52
Na liście lubuskich regionalnych specjałów są także: paska Bukowińska, piwo wschowskie, wino gronowe, strudel, kapusta kiszona nadnotecka, miód wielokwiatowy z doliny Noteci, jarzębiak, jarzębiak na winiaku, trójniak i bochen chleba starowiejskiego.
"Mimo starań, aby wpisywanie produktu na listę było mniej skomplikowane, producenci z naszego regionu mają ogromny problem z udokumentowaniem tradycji wytwarzania i związku z regionem. Lubuskie jest młodym województwem. Ludność napływowa, która znalazła tutaj swój dom, przywiozła ze sobą nie tylko obyczajowość, ale też tradycje kulinarne - kultywuje się zwyczaje z różnych regionów przedwojennej Polski i dawnych Kresów Wschodnich. To tam lokalne przysmaki i napoje stają się produktami tradycyjnymi" - powiedziała marszałek województwa lubuskiego Elżbieta Polak.
Marszałek zaznaczyła, że mieszkańcy z wielką determinacją walczą o nową tożsamość kulinarną regionu. "Jako jedyni w kraju mamy na liście produktów tradycyjnych wino, z czego jesteśmy bardzo dumni. Lubuskie jest warte uwagi ze względu na różne wspaniałości i niepowtarzalne smaki, które oferuje turystom" - powiedziała Polak.
Przykładem może być schab tradycyjny słubicki, który trafił na listę dzięki staraniom Grażyny Dereń ze wsi Lubiechnia Wielka w powiecie słubickim. Gospodyni postanowiła ocalić od zapomnienia jeden z przepisów z Kresów Wschodnich, który przekazał jej dziadek.
Surowy schab musi pochodzić z tucznika o wadze ok. 120 kg. Następnie mięso jest przyprawiane: solą, pieprzem, czosnkiem, kozieradką i trafia do lodówki na 4-5 dni. Schab jest wędzony na zimno w błonie okalającej sadło tucznika.
"Tak przygotowany schab jest soczysty, ma lekko czosnkowy zapach, a mięso jest różowe i apetycznie wygląda, a smakuje wspaniale" - powiedziała PAP Dereń.
Dodała, że prowadzi rozmowy z właścicielami małych masarni z pobliskich miejscowości, aby skorzystały z przepisu i dołączyły schab słubicki do swojej oferty wędlin.
"To pozwoli na poznanie jego smaku większej liczbie ludzi i uchroni przepis od zapomnienia. Tradycja wyrobu tego schabu została udokumentowana w literaturze kulinarnej; był on przygotowywany już od 1868 roku" - dodała.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Polska ma 43. produkty spożywcze chronione unijnym oznaczeniem ChOG
-
Coraz mocniej rozwija się trend produktów tradycyjnych i lokalnych
-
Ser klinek z Łap na liście produktów tradycyjnych
-
Porter warmiński na liście produktów tradycyjnych
-
Kwas buraczany na Liście Produktów Tradycyjnych
-
Instytut IBPRS opracował mieszankę do produkcji lodów funkcjonalnych
-
Lidl poszerza asortyment artykułów regionalnych i tradycyjnych
-
Sery korycińskie: Popyt większy niż podaż
-
Dwa rodzaje kiełbas dołączyły do listy produktów tradycyjnych
-
Tradycyjne wędzonki bezpieczne po 1 września 2017 roku!
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
- Kombinat Konopny: Robimy produkty zupełnie neutralne światopoglądowo
komentarze (0)