116 firm będzie mogło produkować rogale świętomarcińskie, kolejne 12 - oscypek
Wojewódzcy Inspektorzy Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydali 141 świadectw jakości potwierdzających zgodność procesu produkcji dziewięciu produktów regionalnych lub tradycyjnych ze specyfikacją. W ten sposób zrealizowali wszystkie wnioski złożone przez producentów.
Do 31 grudnia 2009 roku Komisja Europejska zarejestrowała łącznie 15 nazw polskich produktów rolnych i środków spożywczych jako chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne lub gwarantowane tradycyjne specjalności (z czego 7 nazw zostało zarejestrowanych w 2009 roku).
Inspektorzy po zakończeniu kontroli wydali producentom rogali świętomarcińskich 116 świadectw jakości. 12 takich dokumentów wydano producentom oscypków. Po trzy świadectwa otrzymali producenci bryndzy podhalańskiej i wielkopolskiego sera zasmażanego. Świadectwo jakości potwierdzające zgodność ze specyfikacją przygotowano także dla wytwórców andrutów kaliskich, miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich (po dwa świadectwa) oraz pierekaczewnika, miodu pitnego "trójniaka" i oleju rydzowego (wydano po jednym świadectwie jakości produkcji)
