5 wyzwań dla producentów żywności w czasie epidemii koronawirusa
- Autor: PP, www.portalspozywczy.pl
- Data: 05-04-2020, 21:08

1. Nowe obostrzenia
31 marca premier Mateusz Morawiecki ogłosił wprowadzenie kolejnych zaostrzeń w związku z pandemią koronawirusa. Od 2 kwietnia stanowiska pracy poszczególnych osób muszą być oddalone od siebie o co najmniej 1,5 metra. Na branżę spożywczą padł blady strach, że ten zapis może dotyczyć także zakładów przetwórstwa żywności, co znacznie utrudniłoby i spowolniło pracę na liniach produkcyjnych. Jak podał na łamach naszego portalu Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu, w rzeźniach i zakładach przetwórczy odległość pracowników jest zdeterminowana konstrukcją maszyn i ciągów technologicznych. Literalne potraktowanie tego parametru spowoduje konieczność spowolnienia głównych ciągów produkcyjnych o połowę, a w przypadku niektórych gniazd produkcyjnych wręcz ich wyłączenie - mówił.
Tymczasem na rządowej stronie gov.pl pojawiła si informacja, która może nieco "uspokoić" producentów żywności:
komentarze (1)
co nam po opoznieniu wprowadzenia podatku cukrowego ?? i tak wejdzie w życie i posypie sie kilka branż, zwina sie biznesy i zmniejszy ilosc miejsc pracy te kilka miesiecy i tak bedzie chude i po ich uplywie gospodarka bedzie w ciezkim stanie
Odpowiedz