Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

6 technologii, które mogą zmienić branżę spożywczą

  • Autor: Wyborcza za The Wall Street Journal
  • Data: 16-10-2018, 11:38
Drukowane posiłki, jadalne kody kreskowe i technologia rozpoznawania twarzy dla krów to tylko niektóre z innowacji zmieniających właśnie branżę spożywczą - podaje Wyborcza za The Wall Street Journal.
6 technologii, które mogą zmienić branżę spożywczą
fot. shutterstock

Wielkie firmy spożywcze i przedsiębiorcy wykorzystują postęp w dziedzinie robotyki i data science, a by sprostać wyzwaniom rynku. Oto niektóre z przełomowych technologii:

1. Drukowanie żywności na zamówienie

Dzięki tej technologii ludzie będą mogli wybierać własne składniki i za pomocą drukarki 3D tworzyć żywność dokładnie taką, jaką chcą.

2. Białko z alg

Postępy osiągnięte w hodowli alg sprawiają, że są one popularnym składnikiem nowych produktów spożywczych, takich jak batony proteinowe na bazie glonów czy wegańskie krewetki, a także inne produkty, jak karma dla ryb i barwiki spożywcze.

3. Jadalny kod kreskowy

Stosowane do oznaczania żywności jadalne kody kreskowe są niewidoczne, bez smaku i bezpieczne do spożycia. Umożliwiają prześledzenie drogi żywności.

4. Kto nie marnuje, temu nie brakuje

Ekologiczne produkty uboczne pochodzące z produkcji rolno-spożywczej mogą być ponownie wykorzystywane, tak jak skórki winogron stosowane do przedłużania świeżości produktów.

5. Kamery dla krów

Technologia rozpoznawania twarzy pomaga rolnikom monitorować krowy w gospodarstwach rolnych.

6. Komputer spożywczy

W przyszłości rolnicy będą mogli korzystać z danych, aby natychmiast sprawdzić, czy określone warunki hodowli będą optymalne dla uprawy.

Całość w Gazecie Wyborczej/Więcej Świata

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Robert 2018-10-17 09:21:47

    Chyba białko z owadów a nie alg - algi już były, a larwy owadów to przyszłość

    Odpowiedz
  • Patryk 2019-11-05 12:06:43

    Nie do końca wiem jak miałoby wyglądać to drukowanie żywności, ale popieram całkowicie kontrolę nad zwierzyną czy generalnie hodowlą. Nie od dziś wiadomo, że jesteśmy tym czym jemy, a lepiej być ostrożnym i zapobiegawczym (kontrola jest niezbędnym elementem zaufania, tak?). Jeśli mamy technologię która pozwala pilnować i koordynować procesy, a przy tym przyczyniać się do lepszej żywności, to ja nie widzę przeciwskazań. Tyle nowoczesnych rozwiązań znajdujemy w branżach, dzięki min. ax-dynamics, które mocno przyczynia się do zwiększenia możliwości biznesu, im szybciej będziemy na nie otwarci, tym większa szansa, że nasz biznes się rozkręci :D

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!