917 tys. ton cukru wyprodukowano w Krajowej Grupie Spożywczej tym sezonie
- Autor: PAP
- Data: 08-02-2023, 10:40

Kampania trwała średnio 114 dni i w porównaniu do poprzedniego roku była dłuższa o 9 dni. Spółka zakontraktowała ponad 6,4 mln ton buraków cukrowych na areale o powierzchni 104 tys. ha. Umowy kontraktacji zawarło 12,5 tyś. plantatorów. W siedmiu cukrowniach Spółki uzyskano ponad 917 tys. ton cukru.
Średni plon buraków wyniósł blisko 63 ton z hektara i był to wynik lepszy niż w poprzedniej kampanii. Średnia polaryzacja (zawartość cukru w burakach) skupowa wyniosła 16,7 proc. Natomiast najwyższą średnią polaryzację miały buraki cukrowe dostarczone przez plantatorów do Cukrowni Krasnystaw - 17,6 proc. (woj. lubelskie).
komentarze (0)