Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Biznes i technologie

917 tys. ton cukru wyprodukowano w Krajowej Grupie Spożywczej tym sezonie

  • Autor: PAP
  • Data: 08-02-2023, 10:40
Zakończyła się kampania cukrownicza w Krajowej Grupie Spożywczej, cukrownie należące do spółki wyprodukowały ponad 917 tys. ton cukru - poinformowała KGS.
917 tys. ton cukru wyprodukowano w Krajowej Grupie Spożywczej tym sezonie
fot. Tengyart on Unsplash

Kampania trwała średnio 114 dni i w porównaniu do poprzedniego roku była dłuższa o 9 dni. Spółka zakontraktowała ponad 6,4 mln ton buraków cukrowych na areale o powierzchni 104 tys. ha. Umowy kontraktacji zawarło 12,5 tyś. plantatorów. W siedmiu cukrowniach Spółki uzyskano ponad 917 tys. ton cukru.

Średni plon buraków wyniósł blisko 63 ton z hektara i był to wynik lepszy niż w poprzedniej kampanii. Średnia polaryzacja (zawartość cukru w burakach) skupowa wyniosła 16,7 proc. Natomiast najwyższą średnią polaryzację miały buraki cukrowe dostarczone przez plantatorów do Cukrowni Krasnystaw - 17,6 proc. (woj. lubelskie).

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!