Accenture na EEC: Na rynku spożywczym zmieni się więcej przez najbliższe 10 lat niż zmieniło się przez ostatnie 50
Wszystkie te globalne trendy nie przyjdą do nas w ciągu najbliższego półrocza, ale będą pojawiać się i wymuszać zmiany na producentach żywności – powiedziała Agnieszka Kubera Managing Director Products w Accenture w trakcie debaty „Wielkie przyspieszenie. Przyszłość rynku spożywczego” podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego 2019.

Zdaniem Agnieszki Kubery młodzi ludzie, świadomie wybierający produkty, będą mieć duży wpływ na ofertę producentów żywności.
– Na rynku spożywczym zmieni się więcej przez najbliższe 10 lat niż zmieniało się przez ostatnie 50. Obecnie na rynek wchodzi pokolenie młodych ludzi, które ma inne sposoby zachowania, jeśli chodzi o dobór produktów do swoich potrzeb. Konsument będzie dużo bardziej świadomie patrzyć co i jak jeść. Analizuje zdrową żywność i funkcjonalną, która pozwala utrzymać się przy lepszym zdrowiu – stwierdziła Managing Director Products w Accenture.
– Przy obecnym rynku pełnym dużych możliwości, konsument musi ufać producentom, ponieważ sam nie jest w stanie zweryfikować wszystkiego, dlatego ze strony producentów jest ważne, żeby pokazać cały łańcuch powstawania produktu. Do tego dochodzi postęp technologiczny. To wszystko będzie wpływać na zmiany preferencji konsumentów. Wszystkie te globalne trendy nie przyjdą do nas w ciągu najbliższego półrocza, ale będą pojawiać się i wymuszać zmiany na producentach żywności – dodała Agnieszka Kubera.
Pełna relacja z debaty wkrótce na portalu.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
EEC RSS ALERT / EEC2019 RSS ALERT / Europejski Kongres Gospodarczy RSS ALERT / Accenture RSS ALERT / trendy konsumenckie RSS ALERT / EEC 2019 RSS ALERT- Zielony Ład
- Budowanie firmy wielopokoleniowej
- Handel, geopolityka, praktyka
- Inwestycje zagraniczne
- Inwestor bez granic
- Protekcjonizm, patriotyzm, rynek
- Zielony Ład i sprawiedliwa transformacja
- Go Global online – ekspansja w świecie e-commerce
- Biznes w czasach pandemii
- E-commerce i technologie
- Logistyka dziś i jutro
- Wyzwania rynku pracy
- Start-upy i inwestorzy
- Gospodarka obiegu zamkniętego
- Konsument jutra
- Branża spożywcza – przyszłość sektora
- Odpady – zagospodarowanie, nowe trendy
- Na karuzeli trendów
- Turystyka, hotelarstwo, MICE
- Rolnictwo i przemysł spożywczy wobec zmian klimatu