Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Alternatywą dla dodatków są innowacje procesów produkcyjnych

Często alternatywą dla niektórych dodatków nie są inne, lecz innowacje procesów. Odpowiednie pakowanie (np. aseptyczne, w modyfikowanej atmosferze, pakowanie jednostkowe) może prowadzić do wyeliminowania substancji przedłużających trwałość - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex Plus.

Alternatywą dla dodatków są innowacje procesów produkcyjnych
Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex Plus /fot.żelaznastudio

Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 17-04-2014, 12:58

Można też zredukować ich zawartość proponując produkty o mniejszej zawartości wody (podsuszane). - Wracamy wówczas do dawnych metod konserwowania żywności (suszenie). Pewnym problemem jest tu jednak konflikt z trendem do obniżania zawartości soli, która od stuleci służyła jako substancja konserwująca produkty mięsne - mówi Mateusz Kowalewski.

Zwraca uwagę, że czynnikiem mającym największy wpływ na innowacje jest trend „czystej etykiety" (clean label). To on wymusza na producentach żywności poszukiwanie alternatyw dla „E" a na wytwórcach składników - proponowanie odpowiednich rozwiązań. „Wrogiem publicznym nr 1" jest (nie do końca zasadnie) glutaminian sodu. Alternatywami mogą być ekstrakty drożdżowe, aromaty, mieszanki odpowiednich przypraw lub inne (niż kwas glutaminowy) aminokwasy. Poszukuje się też możliwości zastąpienia skrobi modyfikowanych zagęstnikami natywnymi - tu jednak mało jest skutecznych rozwiązań.

Kolejnym czynnikiem sprzyjających poszukiwaniu innowacji są zalecenia WHO dotyczące redukcji sodu w diecie. „Ofiarą" jest sól kuchenna (chlorek sodu) a „lekarstwem" ponownie - mieszanki przypraw, aromaty lub inne preparaty.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Mateusz Kowalewski RSS ALERT    /    Hortimex RSS ALERT    /    dodatki do żywności  RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • XYGH 2014-04-17 13:54:53
    \"Wrogiem publicznym nr 1\" jest (nie do końca zasadnie) glutaminian sodu\" Zasadnie, bo wszystko smakuje przez ten syf jak żarcie z Maca.
  • bb 2014-04-18 11:18:08
    Ekstrakt drozdzowy to tez glutaminian. Wszystko jest wtedy przesolone I bez dobrego smaku.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.215.182.81
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!