Ambasada Japonii: Umowa EPA to łatwiejszy dostęp do japońskiego rynku
Dzięki umowie EPA polskie gospodarstwa i rolnicy produkujący żywność i napoje zyskają łatwiejszy dostęp do japońskiego rynku i więcej możliwości oferowania swoich produktów japońskim konsumentom – mówią serwisowi portalspozywczy.pl dyplomaci z Działu Ekonomii i Współpracy Gospodarczej Ambasady Japonii.

Jakie szanse na zwiększenie współpracy między Polską a Japonią w zakresie handlu produktami spożywczymi stwarza umowa UE-Japonia? – Umowa o partnerstwie gospodarczym między Japonią a Unią Europejską umożliwia rozwój handlu dzięki zniesieniu lub obniżce taryf celnych. Można oczekiwać, że wraz z rozwojem handlu zwiększy się też wzajemna znajomość kuchni i kultury kulinarnej Japonii i Polski – mówią serwisowi portalspozywczy.pl dyplomaci z Działu Ekonomii i Współpracy Gospodarczej Ambasady Japonii.
– Pomocne w rozwoju współpracy handlowej będą również środki pozataryfowe opisane w poszczególnych rozdziałach umowy o partnerstwie gospodarczym dotyczących rolnictwa i dostępu do rynków – dodają.
– Dzięki umowie polskie gospodarstwa i rolnicy, którzy produkują żywność i napoje, zyskają łatwiejszy dostęp do japońskiego rynku i więcej możliwości oferowania swoich produktów japońskim konsumentom, których jest aż 127 milionów. Japonia w dalszym ciągu uznawać będzie unijne oznaczenia geograficzne produktów (GI) – tłumaczą przedstawiciele Ambasady Japonii.
– Warto podkreślić, że Unia Europejska i Japonia przestrzegają najwyższych standardów i regulacji dotyczących żywności. Japonia i Polska mogą dzielić się informacjami i doświadczeniami w tym zakresie oraz ściśle ze sobą współpracować nad rozwijaniem standardów międzynarodowych – dodają.
Przypomnijmy – umowa handlowa między UE a Japonią – EPA, która obowiązuje od 1 lutego 2019 roku usuwa bariery dla najważniejszych unijnych eksporterów żywności i napojów, umożliwiając im dotarcie do 127 mln japońskich konsumentów.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.