Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Analiza: Przemysł spożywczy w naszym regionie będzie musiał stawiać na zdrową żywność

W regionie Morza Bałtyckiego, w obliczu gwałtownego starzenia się społeczeństwa oraz rosnącej świadomości konsumentów, wpływ sposobu odżywiania na zdrowie zyskuje szczególne znaczenie. Najbardziej prawdopodobny przyszły scenariusz pokazuje obraz konsumenta, dokonującego wyboru niezbędnych składników żywnościowych do swojego posiłku, biorąc pod uwagę swoje genetycznie określone, osobiste potrzeby - wynika z badań przeprowadzonych na potrzeby programu "baltfood". Zyskiwać będzie również żywność ekologiczna.


Autor: portalspozywczy.pl / PR
Data: 04-12-2009, 15:30

Obserwowane zwiększenie nietolerancji na żywność jest doskonałym wskaźnikiem trendu, według którego mieszkańcy 10 krajów nadbałtyckich będą większą uwagę poświęcać jakości produktów spożywczych. Sporządzona według określonych receptur żywność, zawierająca dodatkowe wartości wyznacza przyszłe kierunki rozwoju w przemyśle spożywczym. Początek tej tendencji sygnalizuje obecność już dobrze znanych produktów, nie zawierających glutenu i laktozy.

W ocenie partnerów projeku "baltfood", naukowców z Uniwersytetu w Lund i Turku, a także fińskiej sieci współpracy "Agropolis Oy", na znaczeniu będą zyskiwać produkty wyprowdukowane pod konkretne potrzeby, takie jak ekstrakt ze skorupy kraba przeciwko bólom wywołanym procesem starzenia się, sfermentowana mąka proteinowa obniżająca ciśnienie krwi, czy mączka rybna jako składnik żywnościowy podnoszący nastrój.

Respondenci zgodnie stwierdzili, że w przyszłości większy nacisk będzie kładziony na aspekty zrównoważonego sposobu odżywiania. W układzie globalnym mieszkańcy regionu Morza Bałtyckiego preferują produkty lokalne i regionalne np. śledź zamiast suma rekinowatego. Przeprowadzone badanie wykazało, że trend ten jest rezultatem narastających obaw konsumentów co do bezpieczeństwa żywności i wymogów etycznych w kontekście technologii rolnictwa, hodowli zwierząt i warunków pracy. Zdaniem respondentów, żywność pochodząca z lokalnych, regionalnych zasobów, a zwłaszcza tzw. żywność tradycyjna, będzie się cieszyła rosnącym popytem.

Kolejny znaczący rezultat tego badania w odniesieniu do aspektu zrównoważonego sposobu odżywiania pokazuje, że - według respondentów - żywość z etykietą "ekologiczna" zyskuje większe znaczenie w regionie Morza Bałtyckiego w porównaniu do reszty świata. W odniesieniu do tego trendu pojawiły się głosy krytyki, że konsumenci są atakowani przez zbyt wiele różnego rodzaju etykiet „żywność ekologiczna". W związku z tym wnioskuje się o zahamowanie tego procesu i wprowadzenie uporządkowanego systemu oznaczeń.

Zidentyfikowane w trakcie badania tendencje w przemyśle spożywczym prowadzą do konkluzji, że konsument woli być informowany w przyswajalny i rzetelny sposób o jakości produktów. Jedzenie to już nie tylko zwykłe zaspokajanie głodu. Na znaczeniu zyskują takie aspekty jak: żywność jako wyrażanie własnego ja, żywność jako oznaka statusu społecznego oraz żywność w kontekście zdrowia i dobrostanu. Tak więc coraz częściej konsumenci będą łączyli własne wyobrażenia o produkcie z samym produktem, jednocześnie oczekując określonych jego cech. W rzeczywistości jednak często zdarzają się rozbieżności pomiędzy wizerunkiem produktu a jego faktyczną jakością.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.153.39.7
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!