Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Andrzej Gantner: Poprawa efektywności energetycznej to szansa na zwiększenie konkurencyjności firm (wideo)

Surowce oraz energia elektryczna stanowią 60-70 proc. wszystkich kosztów firm spożywczych, dlatego niestabilna sytuacja związana z energią elektryczną jest dla przedsiębiorców niepokojąca – mówił Andrzej Gantner, dyrektor generalny i wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności podczas debaty online „Koszty energii w przemyśle spożywczym – rynek mocy, DSR, optymalizacja” przygotowanej przez redakcję portalspozywczy.pl i naszego partnera – firmę Enel X.

Andrzej Gantner: Poprawa efektywności energetycznej to szansa na zwiększenie konkurencyjności firm (wideo)
Andrzej Gantner, dyrektor generalny i wiceprezes Polskiej federacji Producentów Żywności, fot. PFPŻ

Andrzej Gantner, dyrektor generalny i wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności tłumaczył, że producenci żywności powinni się przygotować na wzrost kosztów funkcjonowania ich zakładów, ponieważ nie wiadomo, jak będą kształtowały się koszty energii elektrycznej oraz koszty surowców z powodu zagrożenia suszą rolniczą.

– Energia elektryczna jest głównym najważniejszym elementem po surowcach, bez energii i surowców produkcja jest niemożliwa. Wydaje się, że w dużych polskich firmach spożywczych większość prostych prac polegających na modernizacji i na zwiększeniu efektywności energetycznej urządzeń została już częściowo wykonana – mówił.

– Oczywiście pozostają następne działania, bardziej zaawansowane, chociażby to, co nazywamy zarządzaniem energią na każdym poziomie funkcjonowania zakładu, ale również budowa zupełnie nowych instalacji. Wydaje się, że jeśli chodzi o inwestycje w polskim przemyśle żywnościowym, będzie to jeden z głównych kierunków inwestycyjnych na następne lata – tłumaczył.

– Jeśli chodzi o same technologie produkcji, to również jest tu mnóstwo najróżniejszych rozwiązań, które można stosować jako zupełnie nową alternatywę technologii. To są zarówno metody dotyczące ogrzewania termicznego, ogrzewania mikro- i makrofalowego, procesy nietermiczne obejmujące pulsujące pole elektryczne czy ultradźwięki. Jest wiele nowoczesnych rozwiązań, które prawdopodobnie za kilka lat powszechnie będą stosowane w przemyśle żywnościowym. Dlatego, że koszty energii będą cały czas rosły – mówił.

Zwrócił uwagę na to, że w programie „Nowy Zielony Ład” jest mowa o znakowaniu produktów spożywczych w zależności od wydajności energetycznej procesu produkcji i tego, ile dwutlenku węgla firma wytwarza podczas produkcji żywności.

– Miejmy nadzieję, że nie wejdzie to w życie relatywnie szybko, bo jeżeli wyobrazimy sobie takie znakowanie jak na lodówkach – od „A” do „E”, gdzie „A” to najbardziej przyjazny środowisku proces, a „E” – najgorszy, to biorąc pod uwagę to, z czego czerpiemy energię w Polsce, nasze produkty mogłyby być oznaczane w kategorii „D” – zauważył.

– Dla konsumentów, którzy są coraz bardziej świadomi środowiskowo, takie oznakowanie może bardzo dużo znaczyć. Może budować przewagę albo stratę konkurencyjną, szczególnie, że mówimy też o powszechnym znakowaniu na terenie UE i tym, że konsumenci w krajach zachodnich, do których kierujemy znaczną część naszej produkcji, będą zwracać na to uwagę – dodał.

– Aby zająć się tym wszystkim na masową skalę, nie wystarczy, żeby podjęły się tego tylko duże firmy. Zmiany muszą objąć też przedsiębiorstwa małe i średnie, dlatego powinny powstać dla nich specjalne programy wsparcia. Wydaje się, że rozsądnym programem wsparcia, przy okazji wychodzenia z COVID-19, byłby duży preferencyjny program kredytowy dla inwestycji zmierzających do oszczędności energetycznych – podsumował Andrzej Gantner.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Andrzej Gantner RSS ALERT    /    Polska Federacja Producentów Żywności RSS ALERT    /    PFPŻ RSS ALERT    /    energia elektryczna RSS ALERT    /    prąd RSS ALERT    /    producenci żywności RSS ALERT    /    Enel X RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.108.61
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!