Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Aromaty stanowią 13 proc. rynku dodatków do pieczenia

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 08-11-2010, 12:02
Aromaty stanowią ok. 13 proc. rynku dodatków do pieczenia, który w całości szacowany jest na około 165 mln zł - wynika z danych Nielsena. Na rynku aromatów spożywczych liczą się głównie duże firmy z branży koncentratów deserów, posiadające dobrą dystrybucje z obsługą przedstawicieli handlowych - mówi serwisowi portalspożywczy.pl Dariusz Pawlewicz z firmy Emix.

Jego zdaniem do czołówki należą: Delecta, Dr. Oetker, Gellwe, Emix, Cykoria, Libella.

Obserwuje się próby wprowadzania nowych ciekawych smaków, z naszych doświadczeń wynika jednak przywiązanie do tradycyjnych smaków w buteleczkach 10 ml oraz fiolkach 5 g. - Aromaty spotykamy głównie na bazie olejowej, która jest mniej podatna na ulatnianie w procesie pieczenia. Najlepiej sprzedające się smaki to: wanilia, cytryna, rum, migdał, pomarańcza - mówi Dariusz Pawlewicz.

Firma Emix specjalizuje się w produkcji aromatów do zastosowań spożywczych, większość trafia na półki sklepów, część w opakowaniach litrowych przeznaczona jest dla cukierni.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • olka 2011-02-07 20:55:55

    Czy pod pojęciem aromaty kryje się mnóstwo spulchniaczy ,ulepszaczy i konserwantów ,a więc to wszystko co wpływa na nienaturalny smak Waszych produktów.Nafaszerowanych chemią.l

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!