Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Biznes i technologie

Badanie: tylko 9 proc. przedsiębiorstw nie odczuło negatywnych skutków pandemii

  • Autor: PAP
  • Data: 14-05-2020, 15:32
Tylko 9 proc. ankietowanych przedsiębiorstw nie odczuło negatywnych skutków obostrzeń wprowadzonych w następstwie wybuchu pandemii - wynika z czwartkowej publikacji Towarzystwa Ekonomistów Polskich, które przytacza badania Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH (IRG).

Jak wskazali autorzy badania, zarówno wartości barometru koniunktury (BARIRG), który w sposób syntetyczny przedstawia koniunkturę ogólnogospodarczą, jak i jego składowych (wskaźników koniunktury w poszczególnych działach), dramatycznie spadły. Wartość barometru wynosi obecnie -39,9 pkt., co oznacza, że w porównaniu z pierwszym kwartałem obniżyła się aż o 30,6 pkt.

Zaznaczono, że pogorszyły się nastroje konsumentów. W porównaniu z pierwszym kwartałem wartość wskaźnika kondycji gospodarstw domowych (IRGKGD) zmniejszyła się o 40,5 pkt. Z badań IRG wynika, że gospodarstwa domowe najbardziej obawiają się wzrostu bezrobocia, rosną także obawy dotyczące sytuacji finansowej gospodarstw domowych i ogólnej sytuacji w gospodarce polskiej.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!