• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Banki Żywności apelują, by nie marnować mięsa i wędlin

Wśród żywności wyrzucanej do kosza przez Polaków wędliny są na trzecim miejscu, a mięso - na dziewiątym. Jednocześnie 13 proc. polskich gospodarstw domowych nie stać na zakup mięsa - alarmowała Federacja Polskich Banków Żywności we wtorek w Światowym Dniu Żywności.
  • Autor: PAP
  • Data: 16-10-2012, 16:15

Prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski we wtorek na spotkaniu prasowym podkreślił, że federacja co roku 16 października nagłaśnia temat marnowania żywności. "W tym roku skupiliśmy się na marnowaniu mięsa i jego przetworów" - poinformował.

Zwrócił uwagę, że marnowanie mięsa przynosi straty nie tylko finansowe dla konsumentów, ale także straty dla środowiska naturalnego, ponieważ produkcja, transport i przechowywanie mięsa wiąże się ze zużyciem dużych zasobów wody i energii.

Ponadto Borowski przekonywał, że ograniczenie marnowania żywności stanowi ważny krok w kierunku zwalczania problemu głodu i niedożywiania na świecie, szczególnie w kontekście rosnącej liczby ludności na świecie, a więc też wzrastającego zapotrzebowania na żywność.

"W Polsce co roku marnuje się ok. 9 milionów ton żywności, zaś w Europie ok. 90 mln ton" - poinformował Borowski.

Badania przeprowadzone na zlecenie federacji w sierpniu 2012 r. przez MillwardBrown SMG/KRC pokazały, że ponad połowa ankietowanych (51 proc.) za główny powód wyrzucania jedzenia w tym produktów mięsnych uważa przeoczenie terminu ważności do spożycia. Jak informował Jakub Antoszewski z firmy sondażowej, 31 proc. ankietowanych wskazało na niewłaściwe przechowywanie żywności, 26 proc. - zakup złego jakościowo produktu, 25 proc. - zbyt duże porcje posiłków, a 22 proc. - zbyt duże zakupy.

Wśród produktów jakie Polacy wyrzucają najczęściej w badaniu wskazano pieczywo (50 proc.), warzywa (33 proc.) oraz wędliny (33 proc.). Nieprzetworzone mięso znalazło się na dziewiątej pozycji (5 proc.).

Antoszewski podkreślił, że Polacy mają świadomość marnowania żywności, ponieważ na pytanie o to, kto powinien podjąć działania ograniczające to zjawisko wskazywali najczęściej konsumentów (57 proc.), a także sieci handlowe i sklepikarzy (35 proc.), producentów żywności (34 proc.), rząd i samorząd (29 proc.) oraz organizacje społeczne (21 proc.).

Kucharz i ekspert Banków Żywności Jan Kuroń podkreślał, że aby w znacznym stopniu ograniczyć ilość marnowanego mięsa i jego przetworów wystarczy wdrożyć w życie kilka podstawowych zasad. "Pamiętajmy, że surowe mięso powinniśmy przechowywać w temperaturze 2 stopni Celsjusza, zaś wędliny i pasztety - 5-7 stopni Celsjusza, najlepiej w opakowaniach, które zapewniają dostęp świeżego powietrza np. pergaminie lub ściereczce" - radził.

Zwrócił też uwagę na właściwe zamrażanie mięsa, czyli wcześniejsze jego umycie i osuszenie, zawinięcie w folię lub umieszczenie w zamkniętym pojemniku oraz napisanie daty zamrożenia. Radził ponadto, aby planować posiłki na najbliższe dni oraz tworzyć listę zakupów, co pozwoli kupić tylko potrzebne rzeczy. Zachęcał ponadto do eksperymentowania w kuchni i przyrządzania potraw tak, aby wykorzystać wszystkie posiadane produkty.

Więcej porad na temat właściwego przechowywania żywności oraz przepisów na ekonomiczne wykorzystanie produktów spożywczych można znaleźć na stronie internetowej www.niemarnuje.pl

Borowski poinformował, że we wtorek federacja zorganizowała happeningi edukacyjne na ulicach 25 miejscowości w Polsce pod hasłem "Nie rzucaj mięsem!... do kosza". Wzięli w nich udział uczniowie szkół gimnazjalnych, wolontariusze i aktorzy.

Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego, której misją jest ograniczenie problemu marnowania żywności i niedożywienia w Polsce. 29 zrzeszonych w federacji Banków Żywności systematycznie przekazuje żywność ponad 3,5 tys. organizacji charytatywnych, za pośrednictwem których trafia ona do ok. 1,5 mln osób potrzebujących. W 2011 r. Banki Żywności przekazały łącznie ponad 68 tysięcy ton artykułów spożywczych pozyskanych od producentów, dystrybutorów.

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!