Banki Żywności niosą pomoc osobom potrzebującym
W Polsce działają 32 Banki Żywności, które ratują jedzenie przed zmarnowaniem i niosą pomoc osobom najbardziej potrzebującym. Przed pandemią każdą pozyskaną złotówkę Banki Żywności były w stanie zamienić na 8 kg żywności. Ich bieżąca sytuacja coraz bardziej się jednak komplikuje. Za wschodnią granicą toczy się wojna, w kraju szaleje inflacja, a pod znakiem zapytania stoją unijne pieniądze dla Polski.
Liczba potrzebujących skokowo urosła o uchodźców wojennych. W ich przypadku pomoc polega na poszukiwaniu ponadprogramowej żywności do rozdysponowania.
Beata Ciepła prezes Federacji Polskich Banków Żywności podkreśla, że nieoceniona w tym przypadku okazała się szczodra pomoc ze strony naszego społeczeństwa. Jednak możliwości indywidualnych darczyńców się wyczerpują.
Pracę Banków Żywności utrudnia inflacja
Wzrost cen paliwa, usług transportowych i prądu powoduje gwałtowny wzrost kosztów działalności. - Kończą się programy realizowane w ramach perspektywy na lata 2014-20. Nowa perspektywa na lata 2021-27 jeszcze nie ruszyła. Wszystko zależy od tego, czy i kiedy Polsce uda się ostatecznie pozyskać unijne środki, szczególnie w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus. Jesteśmy lekko zestresowani całą tą sytuacją — mówi Beata Ciepła.
Więcej w money.pl
komentarze (0)