Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Barwnik stosowany w żywności może mieć związek z rozwojem cukrzycy

W trzustkach osób z cukrzycą typu drugiego naukowcy wykryli dwutlenek tytanu. Substancję tę wykorzystuje się m.in. w lekach, pastach do zębów a nawet w produktach spożywczych.

Barwnik stosowany w żywności może mieć związek z rozwojem cukrzycy
fot. shutterstock

Autor: PAP
Data: 22-06-2018, 15:27

Kiedy naukowcy z University of Texas w Austin przebadali próbki tkanki trzustki pobrane od 11 dawców zaobserwowali niepokojącą zależność.

Wszystkie 8 próbek pobranych od osób chorych na cukrzycę typu drugiego zawierały kryształy dwutlenku tytanu, podczas gdy próbki pochodzące od osób bez cukrzycy były od niego wolne.

"Nasze wstępne wyniki wskazują na możliwość, że cukrzyca typu 2. może być schorzeniem związanym z wywołanym dwutlenkiem tytanu chronicznym stanem zapalnym trzustki, podobnym do wywołanych kryształkami zapalnych chorób płuc, takich jak pylica krzemowa czy azbestowa" - mówi prof. Adam Heller, autor badania.

Prof. Heller jest laureatem amerykańskiego National Medal of Technology and Innovation i znany jest m.in. z pionierskich prac nad systemem FreeStyle przeznaczonym do bezbolesnych pomiarów poziomu glukozy przez osoby z cukrzycą.

Badacze wyjaśniają, że choć w ludzkim organizmie występują różnorodne związki metali, to w naturalnym stanie nie ma w nim tytanu.

Tymczasem dwutlenek tytanu jest powszechnie stosowany w produktach codziennego użytku. To najczęściej używany biały barwnik, jaki dodaje się m.in. do farb, kosmetyków, past do zębów, leków, plastików, papieru, a także produktów żywieniowych.

W połowie XX w. substancja ta zastąpiła silnie toksyczne barwniki zawierające ołów i od lat 60-tych jej produkcja dramatycznie wzrosła.

Jednocześnie, jak podają badacze, powołując się na WHO, liczba osób z cukrzycą wzrosła czterokrotnie w ciągu ostatnich 40 lat i na całym świecie dotyka ponad 400 mln osób. W większości przypadków jest to cukrzyca typu 2.

Choć otyłość i starzenie się populacji uznawane są za główne przyczyny wzrostu zachorowań, to nowe badanie wskazuje na możliwy związek także z dwutlenkiem tytanu, który zdaniem naukowców do trzustki przedostaje się z krwią.

"Wzrost użycia dwutlenku tytanu w ciągu ostatnich pięciu dekad może przyczyniać się do epidemii cukrzycy typu 2" - mówi prof. Heller.

Autorzy badania opisanego na łamach pisma "Chemical Research in Toxicology" rozpoczęli już kolejny projekt z wykorzystaniem większej liczby próbek, który ma sprawdzić zauważoną zależność.

Więcej informacji:

https://news.utexas.edu/2018/06/20/link-found-between-type-2-diabetes-and-common-white-pigment

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

cukrzyca RSS ALERT    /    barwniki spożywcze RSS ALERT    /    barwniki RSS ALERT    /    badania RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.36.32
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!