BGŻ BNP Paribas o zmianach preferencji Polaków w konsumpcji żywności
- Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
- Data: 26-04-2016, 14:30

Z raportu wynika, że w Polsce spada popyt na owoce, produkty zbożowe, warzywa, ziemniaki czy jaja. Natomiast wzrost popytu będzie obejmował takie kategorie jak mięso, mleko, tłuszcze, cukier oraz ryby.
- Przewidujemy, że konsumpcja, czyli zakupy gospodarstw domowych takich produktów spożywczych jak pieczywo, ziemniaki, mleko płynne oraz owoce mogą w tym okresie spaść, natomiast wzrostów spodziewamy się w konsumpcji mięsa i wędlin wysokogatunkowych, ryb, makaronu i czekolady – mówi Michał Koleśnikow, p.o. dyrektora departamentu analiz ekonomicznych, sektorowych i rynków rolnych BGŻ BNP Paribas .
komentarze (0)