Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Biznes i technologie

Białko salmonelli może powodować reakcję autoimmunologiczną związaną z alzheimerem

  • Autor: PAP
  • Data: 14-07-2020, 11:05
Białko wchodzące w skład wytwarzanego przez bakterie Salmonella biofilmu może powodować w jelitach reakcję autoimmunologiczną potencjalnie związaną z chorobą Alzheimera – informuje pismo „PLOS Pathogens”.
Białko salmonelli może powodować reakcję autoimmunologiczną związaną z alzheimerem
Białko salmonelli może powodować reakcję autoimmunologiczną związaną z alzheimerem/ fot. shutterstock

Biofilm, zwany także błoną biologiczną, to wielokomórkowa struktura złożona z bakterii (zwykle różnych gatunków) otoczonych warstwą substancji organicznych i nieorganicznych, produkowanych przez te drobnoustroje. Biofilm jest lepki i łatwo przywiera do podłoża, chroni zawarte w nim mikroorganizmy na przykład przed antybiotykami oraz środkami dezynfekcyjnymi i przyczynia się do rozwoju przewlekłych zakażeń.

Naukowcy z Vaccine and Infectious Disease Organization-International Vaccine Centre (VIDO-InterVac) przy University of Saskatchewan (USask) oraz z Temple University w Filadelfii wykazali, że białko o nazwie "curli" z biofilmu tworzonego przez bakterie Salmonella w jelitach myszy może powodować reakcje autoimmunologiczne i zapalenie stawów u tych zwierząt.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!