Partner portalu
partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Białko salmonelli może powodować reakcję autoimmunologiczną związaną z alzheimerem

Białko wchodzące w skład wytwarzanego przez bakterie Salmonella biofilmu może powodować w jelitach reakcję autoimmunologiczną potencjalnie związaną z chorobą Alzheimera – informuje pismo „PLOS Pathogens”.

Białko salmonelli może powodować reakcję autoimmunologiczną związaną z alzheimerem
Białko salmonelli może powodować reakcję autoimmunologiczną związaną z alzheimerem/ fot. shutterstock

Biofilm, zwany także błoną biologiczną, to wielokomórkowa struktura złożona z bakterii (zwykle różnych gatunków) otoczonych warstwą substancji organicznych i nieorganicznych, produkowanych przez te drobnoustroje. Biofilm jest lepki i łatwo przywiera do podłoża, chroni zawarte w nim mikroorganizmy na przykład przed antybiotykami oraz środkami dezynfekcyjnymi i przyczynia się do rozwoju przewlekłych zakażeń.

Naukowcy z Vaccine and Infectious Disease Organization-International Vaccine Centre (VIDO-InterVac) przy University of Saskatchewan (USask) oraz z Temple University w Filadelfii wykazali, że białko o nazwie "curli" z biofilmu tworzonego przez bakterie Salmonella w jelitach myszy może powodować reakcje autoimmunologiczne i zapalenie stawów u tych zwierząt.

Curli to specjalny rodzaj białka - amyloid. Podobne ludzkie białka są związane z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i stwardnienie zanikowe boczne (ALS lub choroba Lou Gehriga). Naukowcy nie wiedzą, jak zaczynają się te choroby, ale spekulowali, że coś musi "wywołać" gromadzenie się amyloidów.

"Jako pierwsi wykazaliśmy, że patogen przenoszony przez żywność może wytwarzać tego rodzaju białka w jelitach" - powiedział dr Aaron White, wiodący ekspert od biofilmów Salmonelli i amyloidów Curli.

"Spekulowano, że bakterie mogą stymulować tworzenie płytki amyloidowej w chorobie Alzheimera, Parkinsona i ALS i przyczyniać się do postępu choroby. Odkrycie curli w jelitach może stanowić ważny związek, wskazując na potencjalnie zakaźną przyczynę tych chorób" - dodał.

Çagla Tükel i jej zespół z Temple University ustalili, że obecność curli prowadzi do autoimmunizacji i zapalenia stawów - dwóch stanów, które są znanymi powikłaniami zakażeń Salmonella u ludzi.

"U myszy reakcje te zostały wywołane w ciągu sześciu tygodni od zakażenia, co dowodzi, że curli może być głównym motorem odpowiedzi autoimmunologicznych" - powiedziała Tükel.

Kolejnym krokiem w badaniach jest potwierdzenie, że dzieje się tak również u ludzi i sprawdzenie, czy inne patogeny przenoszone przez żywność związane z Salmonellą mogą powodować podobne reakcje autoimmunologiczne.

"To ważne odkrycie sugeruje, że patogeny przenoszone przez żywność mogą inicjować lub pogarszać autoimmunizację i potencjalnie przyczyniać się do zaburzeń amyloidowych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona" - powiedział dr Volker Gerdts, dyrektor VIDO-InterVac. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Białko salmonelli RSS ALERT    /    salmonella RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.233.215
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!