Branża spożywcza korzysta na rosnącej konsumpcji wewnętrznej
- Autor: Newseria.pl
- Data: 03-02-2016, 17:02

Zdaniem Taraszkiewicza nowe rynki zbytu i korzystny kurs walutowy stwarzają dobre perspektywy dla eksporterów na 2016 rok. - W ubiegłym roku wzrost konsumpcji wyniósł 1,1 proc., analizy długookresowe mówią, że będzie sięgał rzędu średnio 4 proc. rocznie. Dynamika będzie przyspieszać, w tym roku będzie to około 2 proc., w 2019 roku już 5,5 proc. wzrostu - mówi dyrektor Atradius Credit Insurance.
Ekspert zwraca uwagę na liczne wyzwania dla sektora w nadchodzących miesiącach. Chodzi tu m.in. o wprowadzenie podatku bankowego i podatku dla sprzedawców detalicznych. - Możliwe, że sklepy będą przerzucały dodatkowe koszty na konsumentów lub będą kładły większy nacisk na obniżkę cen producentów, aby obniżyć sobie nieco obrót, wykazywać mniejsze przychody i płacić niższe podatki - dodaje Taraszkiewicz.
W ocenie analityka pozytywny wpływ na konsumpcję może mieć program 500+. Nie powinny się za to zmienić statystyki eksportu polskiej żywności.
Czytaj więcej na Biznes.newseria.pl
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Spowolnienie wzrostu e-commerce w branży spożywczej
-
Turniej tenisowy branży spożywczej powrócił po pandemicznej przerwie
-
Sylwester Stępień, Pekao: klienci mogą kupować więcej produktów budżetowych
-
Do 2030 r. z polskiego rynku może zniknąć 20 proc. firm spożywczych
-
Jan Gaj, Pekao: Widzimy postępujący proces konsolidacji branży spożywczej
-
Czy koncentracja sektora spożywczego w Polsce przyspieszy? [RAPORT]
-
700 plus zastąpi 500 plus? PiS nie wyklucza rewaloryzacji
-
Dziś obchodzimy Dzień Pracownika Przemysłu Spożywczego
-
Branża spożywcza oraz rolnictwo jednym z tematów EKG
-
Sektor spożywczy na EKG 2022. Poznaj kolejnych prelegentów
komentarze (0)