Branża spożywcza na EEC Online – wyzwania i szanse w dobie pandemii (galeria zdjęć)
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 25-05-2020, 07:33

Pandemia COVID-19 mocno zmieniła naszą rzeczywistość, Po części wpłynęła także na sektor spożywczy i handlowy, jednak te branże nie mogą się zatrzymać. Mimo licznych utrudnień i niepewności, trzeba produkować i sprzedawać żywność oraz środki potrzebne gospodarstwom domowych. Przed jakimi wyzwaniami stanęły branża spożywcza, handlowa i HoReCa i jak się z nimi mierzą?
Wyzwania producentów żywności
Piotr Grauer, dyrektor KPMG Advisory zauważa szereg zagrożeń dla producentów żywności. – Pierwsza rzecz to radykalne ograniczenie działalności całej branży turystycznej, szczególnie hotelarstwa, restauracji, co spowodowało załamanie się sprzedaży producentów wyspecjalizowanych w obsłudze sektora HoReCa. Kolejna to zmiana aktywności konsumentów – spadki sprzedaży niektórych kategorii, np. artykułów impulsowych – tłumaczy.
– Problemem jest też sytuacja w innych krajach i perturbacje w transporcie, co ma negatywny wpływ na działalność eksportową (stanowiącą ¼ przychodu branży przetwórstwa spożywczego). Innym problemem, z którym branża będzie się musiała zacząć coraz częściej zmagać, jest kwestia ściągalności należności – dodaje.
– W obecnej sytuacji wszyscy kontrahenci koncentrują się na oszczędzaniu gotówki. Terminy płatności są maksymalnie wydłużane. W niedalekiej przyszłości może dojść do coraz większych zatorów płatniczych i upadłości niektórych kontrahentów – mówi dyrektor KPMG Advisory.
Krzysztof Pawiński, prezes grupy Maspex Wadowice wśród wyzwań zauważa również suszę i niedostępność pracowników sezonowych. – Wyzwaniem branży spożywczej na 2020 rok jest nie tylko pandemia koronawirusa, ale także susza, która wpłynie na wzrost cen żywności. Mamy do czynienia z bardzo dużym ryzykiem skokowych wzrostów cen żywności – i to nie wynikających z jej niedoborów, ale ze zmniejszonej podaży surowców. Już teraz obserwuje się zmiany cenowe na rynku owoców i warzyw. To pokazuje, że oczekiwania dotyczące tegorocznych zbiorów nie są optymistyczne. Do tej pory ten rynek był bardziej zależny od punktowych zdarzeń klimatycznych, takich jak przymrozki. Natomiast zagrożenie suszy i nowe, nieznane dotąd zagrożenie dostępności pracowników sezonowych może totalnie zmienić sytuację cenową na rynku owoców, warzyw ale też zbóż i innych podstawowych upraw – podkreśla prezes Maspeksu.
Zawirowania w łańcuchach dostaw
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
- ekonomiczny poniedziałek
- RSS
- ALERT
- EEC Online
- RSS
- ALERT
- EEC2020
- RSS
- ALERT
- EEC
- RSS
- ALERT
- przemysł spożywczy
- RSS
- ALERT
- żywność
- RSS
- ALERT
- Piotr Grauer
- RSS
- ALERT
- KPMG Advisory
- RSS
- ALERT
- Krzysztof Pawiński
- RSS
- ALERT
- Maspex
- RSS
- ALERT
- BNP Paribas
- RSS
- ALERT
- Bartosz Urbaniak
- RSS
- ALERT
- Małgorzata Cebelińska
- RSS
- ALERT
- SM Mlekpol
- RSS
- ALERT
- Mirosław Wawryszczuk
- RSS
- ALERT
- Stokrotka
- RSS
- ALERT
- Maciej Herman
- RSS
- ALERT
- Lotte Wedel
- RSS
- ALERT
- Michał Czerwiński
- RSS
- ALERT
- Purella Superfoods
- RSS
- ALERT
- Maciej Żakowski
- RSS
- ALERT
- Restaurant Week Polska
- RSS
- ALERT
- Orzo
- RSS
- ALERT
- Arkadiusz Krupicz
- RSS
- ALERT
- Pyszne.pl
- RSS
- ALERT
Powiązane tematy:
-
Żywność drożeje. Co na to konsumenci?
-
Ceny żywności rosną. Konsumenci mają na to swoją odpowiedź
-
W Polsce żywność nadal pakowana jest w plastik. Czym można go zastąpić?
-
Żywność z Polski trafi do ukraińskiego Mikołajowa
-
Konsumenci w Wielkiej Brytanii zmniejszają wydatki na żywność
-
Brak cukru to wina klientów? Sieci handlowe zdradzają, co dzieje się w sklepach
-
Żywność drożeje, rośnie ubóstwo. POHiD i Caritas wspierają potrzebujących
-
Słodkie zamieszanie: Skoro w Polsce cukru nie brakuje, dlaczego nie ma go w sklepach?
-
Maspex, Spomlek i inni. Polska branża spożywcza na Expo 2020 w Dubaju
-
Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2022. Poznaj pierwszych sponsorów i partnerów
komentarze (0)