Żywność i napoje bezalkoholowe podrożały we wszystkich województwach, w tym najbardziej w warmińsko -mazurskim (o 5,2 proc.), m.in. w wyniku najwyższego w kraju wzrostu cen owoców (o 8,6 proc.), artykułów w grupie "mleko, sery jaja" (o 7,7 proc.), napojów bezalkoholowych (o 4,7 proc.) oraz wyższego niż przeciętnie wzrostu cen m.in. mięsa (o 7,3 proc.), warzyw (o 6,7 proc.) oraz ryb (5,4 proc.).

Wzrost cen większy niż średnio w kraju obserwowano również w województwach: dolnośląskim (o 5,0 proc.), kujawsko -pomorskim (o 4,8 proc.), łódzkim (o 4,4 proc.), świętokrzyskim i zachodniopomorskim (po 4,3 proc.). Najwolniej rosły ceny w województwie lubelskim (o 3,4 proc.).

We wszystkich województwach droższe niż w IV kwartale 2011 r. było mięso (średnio o 6,2 proc.), przy czym najbardziej wzrosły ceny w kujawsko-pomorskim i wielkopolskim (po 7,5 proc.), najmniej - w mazowieckim (o 4,6 proc.). W województwie zachodniopomorskim mięso wołowe oraz wieprzowe podrożało najbardziej (odpowiednio o: 13,0 proc. i 10,5 proc., wobec 10,5 proc. i 7,6 proc. w kraju).

Wzrost cen wędlin kształtował się od 4,8 proc. (w mazowieckim) do 9,0 proc. (w kujawsko-pomorskim), wobec wzrostu średnio w kraju - o 7,0 proc.

Ceny drobiu były wyższe w 13 województwach, przy czym w 9 wzrosły więcej niż przeciętnie (najbardziej w lubelskim - o 4,1 proc. wobec 1,1 proc. w kraju). Spadek cen drobiu odnotowano natomiast w województwach: dolnośląskim, podlaskim i mazowieckim (odpowiednio o: 2,7 proc., 2,0 proc. i 1,0 proc.).

Więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego konsumenci płacili za artykuły w grupie "mleko, sery jaja", w tym jaja - o 28,9 proc. więcej (zwłaszcza w województwie warmińsko-mazurskim - o 44,5 proc.).

Ceny mleka były wyższe w 12 województwach w granicach od 0,7 proc. (w dolnośląskim) do 5,1 proc. (w śląskim), wobec 1,5 proc. średnio w kraju. Ceny serów natomiast wzrosły w 13 województwach, w tym najbardziej w lubuskim (o 2,2 proc. wobec 1,1 proc. w kraju).

Droższe, niż w IV kwartale 2011 r. były również owoce (o 5,2 proc.), zwłaszcza w dolnośląskim (o 9,1 proc.), warmińsko - mazurskim (o 8,6 proc.), małopolskim (o 7,9 proc.), świętokrzyskim (o 7,7 proc.) oraz pomorskim (o 6,6 proc.), przy czym w województwie wielkopolskim obserwowano spadek cen (o 1,5 proc.).

Droższe niż w roku poprzednim były ryby - o 5,0 proc. ( w województwach w granicach od 3,3 proc. w dolnośląskim do 6,5 proc. w świętokrzyskim) oraz warzywa - o 4,1 proc. (w województwach od 1,4 proc. w lubelskim do 7,5 proc. w dolnośląskim).

Makarony i mąka najbardziej podrożały w województwie śląskim (odpowiednio o: 7,1 proc. i 4,0 proc. wobec 2,2 proc. i 0,4 proc. średnio w kraju), a pieczywo w opolskim (o 3,5 proc. wobec 1,2 proc.).