Ceny żywności w VIII spadły o 0,7 proc. Najbardziej potaniały warzywa, owoce i cukier
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w sierpniu 2017 r. w stosunku do poprzedniego miesiąca obniżyły się o 0,1% (w tym towarów – o 0,3%, przy wzroście cen usług – o 0,2%). Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie niższe ceny żywności (o 0,7%) oraz odzieży i obuwia (o 2,5%), które obniżyły wskaźnik odpowiednio o 0,16 p. proc. i 0,13 p. proc. Wzrost opłat w zakresie transportu (o 2,0%) podwyższył ten wskaźnik o 0,17 p. proc. - informuje GUS.

Ceny żywności obniżyły się w sierpniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,7%, wobec spadku o 0,2% w lipcu br. Najbardziej potaniały warzywa (o 8,1%), owoce (o 4,0%) i cukier (o 2,2%).
Jak wynika z danych GUS mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za ryż (o 0,7%) oraz ryby i owoce morza (o 0,1%). W sierpniu br. podrożało natomiast masło (o 8,7%) i tłuszcze roślinne (o 1,2%). Wzrosły ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,7%, w tym jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych – o 1,1%, jaj – o 0,9%, serów i twarogów – o 0,5% oraz mleka – o 0,4%).
Więcej niż w poprzednim miesiącu płacono za makarony i produkty makaronowe (o 0,6%), a także pieczywo oraz mąkę (po 0,3%). Droższe niż w lipcu br. było również mięso (przeciętnie o 0,2%, w tym wędliny – o 0,7%, mięso wołowe i cielęce – o 0,3%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o 0,6% i wieprzowego – o 0,2%). W sierpniu br. napoje bezalkoholowe podrożały przeciętnie o 0,2%.
Jak informuje GUS więcej niż w lipcu br. płacono za kakao i czekoladę w proszku (o 0,5%), herbatę (o 0,3%), a także kawę (o 0,2%). Obniżyły się natomiast ceny soków owocowych i warzywnych (o 0,4%) oraz wód mineralnych lub źródlanych (o 0,1%). Za napoje alkoholowe należało zapłacić o 0,3% mniej, a za wyroby tytoniowe o 0,4% więcej niż w poprzednim miesiącu.
Wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w sierpniu br., w porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku, wyniósł 1,8% (w tym usługi wzrosły – o 2,7%, a towary – o 1,5%) i znajdował się w granicach odchyleń od celu inflacyjnego określonego przez Radę Polityki Pieniężnej (2,5% +/- 1 p. proc.).
Największy wpływ na ukształtowanie się wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych na tym poziomie miały wyższe ceny żywności (o 4,6%), opłat w zakresie mieszkania (o 1,6%) oraz transportu (o 1,8%), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 1,00 p. proc., 0,41 p. proc. i 0,16 p. proc. Niższe ceny odzieży i obuwia (o 5,7%) obniżyły ten wskaźnik o 0,31 p. proc.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.