Chińczycy kupują polskie sery i soki
- Autor: wyborcza.biz
- Data: 23-05-2014, 10:47
W ciągu trzech pierwszych miesięcy 2014 r. eksport polskich towarów do Chin przekroczył 835 milionów dolarów. To o 55 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem. Trzeba jednak pamiętać, że to nadal bardzo mało. Dla porównania eksport do naszego najważniejszego partnera handlowego - Niemiec - przekroczył w tym czasie 53 mld dol.
Najczęściej nasze firmy sprzedają klientom z Państwa Środka mięso, mleko i soki owocowe. Chińczycy chętnie kupują uznawaną za bezpieczną żywność z UE, po głośnych aferach z udziałem tamtejszego jedzenia w roli głównej. W 2008 r. po spożyciu skażonego melaminą mleka zmarło sześcioro dzieci, a ponad 300 tys. uległo zatruciu. M.in. dlatego w ostatnich latach znacząco wzrosła sprzedaż do Chin polskiego mleka w proszku.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Foodcom: Rynek serów mocno się przeobraża
-
Lista największych producentów wód mineralnych, soków i napojów
-
Marwit bez inwestora i pracowników. To już koniec?
-
Ważne firmy mleczarskie zmienią zarządy
-
Victoria Cymes: Na rynku jest wiele soków udających świeże
-
Victoria Cymes: Skala podwyżek jest u nas niższa niż u konkurencji
-
Na rynku spożywczym widać wzmożony popyt
-
handlowy czwartek
Ukraina ma świetne wina. Dlaczego tak trudno promować je w Polsce?
-
Wicepremier: Polsce głód nie grozi
-
Nowe sankcje będą dla Rosji spożywczym ciosem
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)