Co Polacy wiedzą o cholesterolu? (badanie)
Ponad 85% Polaków ma świadomość, że styl życia, jaki prowadzą, przekłada się na poziom cholesterolu we krwi. Aż 16% badanych wskazało jednak, że na jego stężenie nie ma wpływu spożywanie słodyczy i fastfoodów, a prawie co czwarty uważa, że stres nie przekłada się na poziom cholesterolu - wynika z badania „Choroby układu krążenia – świadomość i profilaktyka”, przeprowadzonego na zlecenie ZT Kruszwica.

Badanie „Choroby układu krążenia – świadomość i profilaktyka” przeprowadzone w lipcu 2019 r. sprawdziło wiedzę Polaków w zakresie czynników oddziałujących na poziom cholesterolu we krwi. Zdaniem zdecydowanej większości badanych (91,4% kobiet i 78,6% mężczyzn) styl życia ma wpływ na poziom cholesterolu. Największą świadomość w tym zakresie deklarują osoby w wieku 25-34 lata (87,1% wskazań).
Na pytanie, które czynniki nie wpływają na poziom cholesterolu, najczęściej wskazywano odpowiedzi: wypoczynek na świeżym powietrzu (50% wskazań) oraz odpowiednia jakość i długość snu (48%). Niemal co czwarty Polak (24%) uważa, że również stres nie przekłada się na poziom cholesterolu. Po 18% wskazań uzyskały odpowiedzi: brak ruchu i spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Niepokojący może być fakt, że spory odsetek respondentów jako czynnik niewpływający na poziom cholesterolu wskazuje spożywanie słodyczy i fast foodów (16%) oraz otyłość i nadwagę (15%).
Obniżenie poziomu cholesterolu ma bardzo istotny wpływ na nasze zdrowie – zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu oraz wydłuża życie. W walce z wysokim stężeniem LDL we krwi nie musimy od razu sięgać po farmakologię. Zmodyfikowanie planu odżywiania może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 1/5!
- Tłuszcze zwierzęce zawierają dużo kwasów nasyconych, które zdaniem naukowców mogą przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia, jeśli spożywane są w nadmiarze. Zaleca się unikanie pokarmów o dużej zawartości tłuszczów zwierzęcych (smalec, masło, mięso, śmietana, tłuste sery), które niekorzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, będącego przyczyną miażdżycy naczyń, a także nadciśnienia. Zamiast nich można użyć olejów roślinnych czy innych produktów, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe – jak np. ryby czy wysokiej jakości margaryny kubkowe –podpowiada dietetyk Jadwiga Przybyłowska.
Niektóre słodycze w swoim składzie zawierają nawet więcej tłuszczu niż cukru, a dodatkowo nie jest to w żadnym wypadku dobry tłuszcz! Należy zwrócić uwagę, że do produkcji słodkich przekąsek wykorzystywany jest częściowo utwardzony olej roślinny, który jest podstawowym źródłem szkodliwych tłuszczów trans. Ten rodzaj oleju bywa wykorzystywany również w fastfoodach.