Credit Agricole: Tempo wzrostu cen żywności nieco przyspieszy w 2019 r.
-
- Autor: Credit Agricole
- Data: 07-01-2019, 11:24

- Dalszemu przyspieszeniu wzrostu cen w tej kategorii będą sprzyjać wysokie ceny zbóż, ze względu na ubiegłoroczną suszę, jaka wystąpiła w Europie, a także rosnące koszty pracy. W II poł. 2019 r. oczekujemy stopniowego obniżenia dynamiki cen pieczywa i produktów zbożowych, z uwagi na prognozowany przez nas spadek cen zbóż, a także efekty wysokiej bazy sprzed roku. Przy założeniu przeciętnych na tle historycznym warunków agrometeorologicznych dojdzie bowiem do wzrostu zbiorów zbóż w ujęciu rocznym. Będzie on dodatkowo wspierany przez większą powierzchnię zasiewów zbóż, będący skutkiem poprawy opłacalności ich produkcji. Niemniej w całym 2019 r. oczekujemy, że dynamika cen w kategorii „pieczywo i produkty zbożowe” zwiększy się do 5,9% wobec 3,9% w 2018 r. - czytamy w raporcie.
Ekonomiści Credit Agricole twierdzą, że do wzrostu inflacji cen żywności przyczyni się także wyższa dynamika cen warzyw (7,7% r/r w 2019 r. wobec 4,8% w 2018 r.). W znacznym stopniu będzie to skutkiem niskich ubiegłorocznych zbiorów związanych z suszą, które w połączeniu z efektami niskiej bazy sprzed roku będą podbijać wzrost cen w I poł. 2019 r. W sytuacji gdy warunki pogodowe w Polsce ukształtują się w 2019 r. na przeciętnym na tle historycznym poziomie, wzrost cen warzyw w II poł. br. wyraźnie spowolni.
- Uważamy, że czynnikiem sprzyjającym wzrostowi inflacji cen żywności w 2019 r. będzie także nieznacznie wyższa dynamika cen mięsa (2,3% r/r wobec 1,8% w 2018 r.). Złożą się na to stabilizacja dynamiki cen mięsa wieprzowego oraz kontynuacja wzrostu dynamiki cen mięsa drobiowego. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszej prognozy jest dalsze rozprzestrzenianie się ASF na świecie. Gdy jego przypadki pojawią się w kolejnych krajach Europy Zachodniej, poprzez ograniczenia eksportowe będzie oddziaływało to w kierunku nadpodaży wieprzowiny w UE i obniżenia jej cen. Z kolei ewentualny wyraźny spadek produkcji wieprzowiny w Chinach związany z ASF może przyczynić się do wzrostu jej światowych cen - uważają eksperci.
Do wzrostu cen żywności może przyczynić się także wyższa dynamika cen cukru. - Choć na światowym rynku nadal utrzymuje się jego nadpodaż, a ceny po przejściowym wzroście pod koniec 2018 r. powróciły do trendu spadkowego, to efekty niskiej bazy sprzed roku będą oddziaływać w kierunku zwiększenia dynamiki cen cukru - prognozują ekonomiści.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Spożywcze paragony grozy 2022. Który produkt podrożał w ciągu roku najbardziej?
-
Polacy zaczeli oszczędzać na zakupach
-
Inflacja chwilowo wyhamowała. Dlaczego ceny żywności nadal rosną?
-
Ceny żywności 2022. W lipcu nabiał, piwo i wędliny podrożały nabardziej
-
Ceny żywności rosną. Konsumenci mają na to swoją odpowiedź
-
Gantner: Nie ma co liczyć, aby w sklepach było taniej
-
Ceny żywności w Niemczech wyższe o prawie 15 proc.
-
Czy dalszy wzrost cen prądu dla firm jest nieunikniony?
-
W tym tygodniu nowe dane o inflacji w Polsce. O ile wzrośnie tym razem?
-
Spadki sprzedaży detalicznej w Polsce
komentarze (0)