Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Czy żywność w plastikowych opakowaniach jest bezpieczniejsza w dobie koronawirusa?

Kwestia bezpieczeństwa żywności w czasie pandemii koronawirusa jest jednym z kluczowych zagadnień. Polski Związek Przetwórców Tworzyw Sztucznych, którego jednym z największych członków i klientów jest branża spożywcza, apeluje o kupowanie żywności w plastikowych opakowaniach i przekonuje o słuszności takiego rozwiązania.

Czy żywność w plastikowych opakowaniach jest bezpieczniejsza w dobie koronawirusa?
Żywność zapakowana w tworzywa już na etapie produkcji jest poddana najwyższym reżimom higienicznym i biologicznym fot. Shutterstock

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 02-04-2020, 12:06

- W sytuacji bezpośredniego zagrożenia zdrowia i życia należy zaopatrywać się w produkty gwarantujące bezpieczeństwo. W przypadku żywności taką pewność dają produkty szczelnie opakowane w tworzywa sztuczne, gdyż tylko one – w przeciwieństwie do produktów luzem – były wytworzone w oparciu o najsurowsze reżimy higieniczne i w atmosferze bezpiecznej biologicznie – apeluje branża.

Rzecznik PZPTS zwraca uwagę, że tworzywa przetwarzane w wysokiej temperaturze powyżej 100 stopni zdecydowanie eliminują koronawirusa, zaś produkty zapakowane w przezroczyste opakowania plastikowe zapobiegają chęci ich otwarcia i manipulacji przy nich, a poprzez wysoką barierowość plastiku zabezpieczają całkowicie produkt przed zarazkami.

- Mówimy o tej cesze tworzywa, której nie ma np. papier, zatem jest to wyraźna korzyść dla konsumenta, bo widzi, co bierze z półki – podkreśla Maciej Powroźnik.

I zaznacza też, że np. barierowe tacki czy folie znacznie wydłużają termin przydatności do spożycia, ograniczając dostęp tlenu, , a tym samym rozwój drobnoustrojów, bez konieczności stosowania dodatkowych konserwantów.

- Żywność zapakowana w tworzywa już na etapie produkcji jest poddana najwyższym reżimom higienicznym i biologicznym – zapewnia Macie Powroźnik.

Główny Inspektorat Sanitarny podaje, że w zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży.

GIS w zaleceniach dla branży spożywczej mówi o konieczności ograniczenia w miarę możliwości ekspozycji w sklepach żywności nieopakowanej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

żywność RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT    /    opakowania RSS ALERT    /    tworzywa sztuczne RSS ALERT    /    plastik RSS ALERT    /    żywność pakowana RSS ALERT    /    PZPTS RSS ALERT    /    Polski Związek Przetwórców Tworzyw Sztucznych RSS ALERT    /    Maciej Powroźnik RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.254.88
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!