Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Czym zastąpić glutaminian sodu?

Tak złej opinii jak glutaminian sodu nie ma chyba żaden inny dodatek do żywności. I to mimo, że jest dopuszczony przez Unię Europejską do użytku w przemyśle spożywczym, zatem nie jest traktowany jako substancja szkodliwa. Zamiast walczyć o dobre imię, łatwiej znaleźć zamienniki bogate w kwas glutaminowy - uważa Jarosław Fiuczek, doradca d/s surowców spożywczych w firmie Kaczmarek-Komponenty.

Czym zastąpić glutaminian sodu?
Glutaminian sodu można zastąpić

Autor: portalspożywczy.pl
Data: 01-06-2020, 15:18

Sól monosodowa kwasu glutaminowego to substancja od dawna znana w kuchni, zwłaszcza dalekowschodniej. Jest dodatkiem do żywności, którego głównym zadaniem jest wzmacnianie smaku i zapachu potraw. Umożliwia to duża zawartość kwasu glutaminowego odpowiedzialnego za tzw. smak Umami. Umami jest uznawane za piąty smak i stanowi dopełnienie czterech podstawowych – słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego.

Glutaminian sodu (E 621, MSG) wchodzi dziś w skład większości przetworzonych produktów żywnościowych. Bez niego trudno sobie wyobrazić dania instant, sosy, przekąski typu chipsy czy wędliny. Można jednak spróbować zastąpić glutaminian monosodowy w produkcji spożywczej innymi produktami, które nie mają „złej prasy”, a posiadają bogatą zawartość kwasu glutaminowego.
Podstawowym surowcem zastępującym E621 w przemyśle spożywczym są ekstrakty drożdżowe. Występują one w postaci proszku lub pasty i są produktami naturalnymi. Uzyskuje się je w kontrolowanym procesie autolizy komórek drożdżowych. Są bogate w węglowodany oraz białka. Zawierają również witaminy i inne substancje odżywcze. Mogą pełnić różne funkcje w produkcie finalnym np.
- wzmacniać i dopełniać smak potrawy
- maskować niepożądany aromat
- służyć jako naturalny barwnik.
Kolejną grupą produktów mogącą zastąpić glutaminian sodu są wszelkiego rodzaju ekstrakty warzywne lub inne naturalne ekstrakty. Wiele produktów spożywczych zawiera sporo kwasu glutaminowego. Wysoką zawartością naturalnie występującego glutaminianu monosodowego charakteryzują się takie produkty spożywcze jak:
- parmezan
- dojrzałe pomidory
- rośliny strączkowe
- wodorosty
- owoce morza
- grzyby.

- Ekstrakty warzywne stanowią aktualnie drugą najlepszą alternatywę dla stosowania MSG w produkcji spożywczej. Są produktami całkowicie naturalnymi, co w dobie „czystej etykiety” ma kolosalne znaczenie.
Przy wszystkich zaletach produktów mogących zastąpić glutaminian sodu należy pamiętać że żaden z nich nie jest ani tak wydajny, ani tak tani jak on sam. Ponadto najnowsze badania wykazują, że jego spożywanie w normalnych ilościach nie niesie za sobą żadnych negatywnych skutków - wyjaśnia Jarosław Fiuczek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Kaczmarek-Komponenty RSS ALERT    /    glutaminian sodu RSS ALERT    /    dodatki do żywności RSS ALERT    /    Jarosław Fiuczek RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.205.109.152
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!