Pandemia koronawirusa uderzyła w wiele gałęzi gospodarki, powodując, że przedsiębiorstwa z jeszcze większą uwagą muszą patrzeć na koszty swojej działalności, w tym koszty energii elektrycznej. Ich wzrost nastąpi niebawem w wyniku wprowadzenia tzw. opłaty mocowej, której można spodziewać się już w październiku. Wpłynie to na koszty i konkurencyjność polskiej produkcji spożywczej.
W tej niełatwej sytuacji są możliwe do zastosowania rozwiązania, które skutecznie pozwolą na optymalizację kosztów. Na przykład już na początku 2021 roku odbiorcy energii, którzy zdecydują się już teraz na uczestnictwo w rynku mocy, będą mogli otrzymywać wynagrodzenie za gotowość do redukcji poboru energii w sytuacjach krytycznych deficytów mocy.
W debacie udział potwierdzili:
Marta Banasik, specjalista ds. energii SM Mlekovita, Polskie Towarzystwo Gospodarcze; Adrianna Sapińska, dyrektor ds. marketingu, SM Mlekovita
Monika Czapska-Zych, dyrektor zakładu SM Laktopol
Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ
Jacek Misiejuk, dyrektor zarządzający Enel X
Marcin Piwowarczyk, dyrektor zakładu SM Mlekpol, ZPM w Mrągowie
Moderacja: Edyta Kochlewska, redaktor naczelna magazynu Rynek Spożywczy
W gronie ekspertów poruszymy takie kwestie, jak:
• Pandemia: nowy element w układance przychody, koszty, zyski
• Rynek mocy w Polsce i wynikające z tego koszty dla przemysłu spożywczego
• Koszty energii a konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego
• Możliwości optymalizacji kosztów
• Wykorzystanie nowych narzędzi takich jak DSR
• Korzyści wynikające z elastycznego podejścia do kwestii poboru energii
Zapraszamy!
komentarze (0)