Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Biznes i technologie

Dodatki do żywności są niezbędne w przemysłowej produkcji spożywczej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 29-09-2017, 18:35
- Wiele dodatków i składników żywności stosuje się po to, aby osiągnąć pewne funkcje technologiczne. Bez ich zastosowania proces przemysłowego wytworzenia pewnego produktu jest bardziej skomplikowany lub droższy. Mówiąc krótko, niektóre rzeczy dodajemy dlatego żeby uprościć proces albo żeby w ogóle dało się coś przemysłowo zrobić - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex.
Dodatki do żywności są niezbędne w przemysłowej produkcji spożywczej
Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex, fot. PTWP

Mateusz Kowalewski wskazuje, że są sytuacje, gdzie po prostu nie da się wyprodukować żywności bez określonych składników w procesie przemysłowym albo produkt nie wytrzyma przechowywania.

- Przykładem jest stosowanie skrobi modyfikowanej. Dlaczego wymyślono modyfikację skrobi? Jeżeli chcę zrobić sos w domu, wystarczy, że do mięsa z tłuszczem dosypię mąki i zamieszam. W efekcie skrobia zawarta w mące zaczyna pęcznieć i wiąże wodę zagęszczając sos oraz nadając mu odpowiednią konsystencję. Ale gdy zostawimy taki sos na dłużej, skrobia zacznie oddawać wodę i sos zacznie nam się rozwarstwiać. W domu nie ma z tym problemu, wiemy z czego go zrobiliśmy, podgrzewamy, mieszamy i z powrotem stanie się gęsty. Ale już w sklepie stojące na półce przezroczyste opakowanie, w którym te substancje są rozdzielone, nie wyglądają atrakcyjnie. Kupujemy oczami, szukamy więc produktów, które mają ciekawą barwę i jednorodną formę. Z tego powodu zmodyfikowano skrobię. Zmieniono jej strukturę chemiczną, żeby nie oddawała wody nawet po długim czasie. W tym momencie taka skrobia przestała być jednak skrobią naturalną, bo w takim stanie nie występuje naturalnie w przyrodzie. Staje się więc dodatkiem do żywności. Dlatego ma określoną nazwę i zyskuje np. symbol E1414. Natomiast z punktu widzenia zdrowotności jest dla konsumenta neutralna - dodaje.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (3)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • józek z podhala 2017-10-01 20:09:51

    przestałem kupować żywność przetworzoną, nie chcę cukru, konserwantów, zagęszczaczy, barwników,i.in., wolę robić sobie jedzenie samodzielnie

    Odpowiedz
  • technolog-truciciel 2017-10-02 08:41:09

    Z 5000 stosowanych dodatków około 1000 to realne trucizny. Faktycznie jest tak jak napisano, że w celu podniesienia naturalności produktu, musimy zastosować zwykle dodatki o wyższej cenie, wiec unikamy tego bo produkt się po prostu nie sprzeda. Kluczowa jest bariera trwałości produktu i przydatności do spożycia versus cykl życia produktu od produkcji po naszą domową lodówkę - czyli przy mniejszej trwałości sprzedajesz mniej i zdecydowanie na rynek lokalny.

    Odpowiedz
  • Joanna 2017-10-15 03:13:32

    E-dodatki do żywności (dostępne w Google Play) to świetna aplikacja, dzięki której sprawdzicie całą chemię w produktach spożywczych!

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!