Dodatki do żywności: Sama idea "czystej etykiety" już nie wystarcza...
- Autor: PM, www.portalspozywczy.pl
- Data: 01-12-2017, 12:04

- Liczne badania dowodzą, że konsumenci preferują żywność mniej przetworzoną, o zrozumiałym składzie i wytworzoną ze składników jak najbliższych naturze. Są to racjonalne preferencje, trudno się więc dziwić, że tak branża spożywcza, jak kolejna w łańcuchu żywnościowym – branża surowców – stara się na te potrzeby odpowiadać. W zasadzie nie ma innego wyboru, choć nie zawsze bywa to łatwe – komentuje Mateusz Kowalewski, prezes zarządu, Hortimex-Plus.
Nie jest to łatwe, a też na pewno nie tanie. - Zazwyczaj rozwiązania naturalne są droższe od syntetycznych. Decyduje o tym m.in. koszt surowca. Innym czynnikiem wpływającym na cenę jest mniejsza zazwyczaj wydajność produktów naturalnych. Niełatwo jest uzyskać tak intensywne barwy, jak w przypadku barwników syntetycznych, czy – w przypadku aromatów – nuty aromatyzujące o podobnej intensywności jak syntetyków. Powoduje to konieczność stosowania większych dawek surowca, co też nie zawsze daje pożądany efekt – dodaje Mateusz Kowalewski.
komentarze (1)
I znowu producent chemii wmawia nam że jej potrzebujemy.
Odpowiedz