Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Dopuszczalne poziomy WWA w środkach spożywczych

Naukowcy od lat badają właściwości WWA. - Z uwagi na międzynarodowe doniesienia o toksyczności tych związków, a zwłaszcza na skutek wyników badań potwierdzających kancerogenne działanie, wprowadzono limity niektórych WWA w środkach spożywczych - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Alicja Lisowska-Kęcik, kierownik Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.

Dopuszczalne poziomy WWA w środkach spożywczych
Alicja Lisowska-Kęcik, kierownik Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska /fot. TÜV Rheinland

Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 06-06-2014, 15:16

Najwcześniejsze doniesienia dotyczące szkodliwości związków WWA zawartych w sadzy, w wyniku spalania drewna czy koksu pochodzą z XVIII w. Przeprowadzone przez brytyjskiego chirurga Percivall Pott badania epidemiologiczne potwierdziły wpływ związków zawartych w sadzy na zachorowalność kominiarzy na raka moszny. Wzmożoną zachorowalność na raka płuc stwierdzono również wśród palaczy kotłowych. Naukowcy prowadzący od kilkudziesięciu lat badania starają się określić bezpieczny poziom WWA w żywności - stąd wprowadzane limity.

- Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r., zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 1881/2006, odnośnie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w środkach spożywczych, maksymalna dopuszczalna zawartość benzo(a)pirenu dla mięsa wędzonego i produktów mięsnych wędzonych (Dz. Urz. UE L 215/7 z dnia 20.08.2011 r. str. 4, pkt. 6.1.4. załącznika) oraz mięsa ryb wędzonych i produktów rybołówstwa wędzonych (zgodnie z pkt. 6.1.5.) wynosi 5 µg/kg wyrobu gotowego, a od 1.09.2014 r. zostanie obniżona do 2 µg/kg - wyjaśnia Alicja Lisowska-Kęcik.

Rozporządzenie wprowadza również kryterium dotyczące najwyższego dopuszczalnego poziomu sumy benzo(a)pirenu, benzo(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu dla wyżej wymienionych środków spożywczych - 30,0 µg/kg począwszy od 01.09.2012 r. i 12,0 µg/kg począwszy od 01.09.2014 r. W przypadku żywności dla dzieci w wieku poniżej 5 lat maksymalna dopuszczalna zawartość benzo(a)pirenu oraz sumy benzo(a)pirenu, benzo(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu wynosi 1 µg/kg. Powyższe przepisy nie wprowadzają zakazu wędzenia żywności, a jedynie ustanawiają normy ograniczające zawartość niebezpiecznych dla zdrowia konsumentów substancji.

Do grupy związków chemicznych o potwierdzonych właściwościach teratogennych, mutagennych i kancerogennych należą wielopierścieniowe (policykliczne) węglowodory aromatyczne, w skrócie WWA. W środowisku człowieka występuje ponad 200 znanych WWA. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) wykazała, że właściwości kancerogenne wykazuje 30 WWA spośród 48 badanych. Za najbardziej toksyczny został uznany benzo(a)piren. Wykazano bardzo wysoki wpływ benzo(a)pirenu jako przyczyny powstawania nowotworów. Dlatego też związek ten znajduje się na liście Międzynarodowej Organizacji Zapobiegania Rakowi w grupie związków chemicznych powodujących największe zagrożenie.

WWA czyli Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne to cała grupa bardzo zróżnicowanych, antropogenicznych związków chemicznych (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons, w skrócie PAH) charakteryzujących się obecnością w cząsteczce dwóch lub więcej sprzężonych pierścieni aromatycznych. Unia Europejska oznaczyła 15 związków z grupy WWA jako szczególnie toksyczne, tj. benzo(a)piren, benzo(a)antracen, benzo(b)fluoranten, benzo(j)fluoranten, benzo(k)fluoranten, benzo(g,h,i)perylen, chryzen, cyklopenta(c,d)piren, dibenzo(a,h)antracen, dibenzo(a,e)piren, dibenzo(a,h)piren, dibenzo(a,i)piren, dibenzo(a,l)piren, indeno(1,2,3-cd)piren i 5-metylochryzen.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Alicja Lisowska-Kęcik RSS ALERT    /    TUV Rheinland RSS ALERT    /    zakaz wędzenia RSS ALERT    /    WWA RSS ALERT    /    wędliny tradycyjne RSS ALERT    /    prawo żywnościowe RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • nowak 2014-06-06 18:06:33
    Co ze słodzikami? Są wśród nich neurotoksyny które mutują DNA i są główną przyczyną powstawania nowotworów.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.232.62.209
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!