Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Biznes i technologie

Dopuszczalne poziomy WWA w środkach spożywczych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 06-06-2014, 15:16
Naukowcy od lat badają właściwości WWA. - Z uwagi na międzynarodowe doniesienia o toksyczności tych związków, a zwłaszcza na skutek wyników badań potwierdzających kancerogenne działanie, wprowadzono limity niektórych WWA w środkach spożywczych - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Alicja Lisowska-Kęcik, kierownik Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
Dopuszczalne poziomy WWA w środkach spożywczych
Alicja Lisowska-Kęcik, kierownik Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska /fot. TÜV Rheinland

Najwcześniejsze doniesienia dotyczące szkodliwości związków WWA zawartych w sadzy, w wyniku spalania drewna czy koksu pochodzą z XVIII w. Przeprowadzone przez brytyjskiego chirurga Percivall Pott badania epidemiologiczne potwierdziły wpływ związków zawartych w sadzy na zachorowalność kominiarzy na raka moszny. Wzmożoną zachorowalność na raka płuc stwierdzono również wśród palaczy kotłowych. Naukowcy prowadzący od kilkudziesięciu lat badania starają się określić bezpieczny poziom WWA w żywności - stąd wprowadzane limity.

- Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r., zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 1881/2006, odnośnie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w środkach spożywczych, maksymalna dopuszczalna zawartość benzo(a)pirenu dla mięsa wędzonego i produktów mięsnych wędzonych (Dz. Urz. UE L 215/7 z dnia 20.08.2011 r. str. 4, pkt. 6.1.4. załącznika) oraz mięsa ryb wędzonych i produktów rybołówstwa wędzonych (zgodnie z pkt. 6.1.5.) wynosi 5 µg/kg wyrobu gotowego, a od 1.09.2014 r. zostanie obniżona do 2 µg/kg - wyjaśnia Alicja Lisowska-Kęcik.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • nowak 2014-06-06 18:06:33

    Co ze słodzikami? Są wśród nich neurotoksyny które mutują DNA i są główną przyczyną powstawania nowotworów.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!