Dożynki w Poznaniu - rolnicy z Wielkopolski będą dziękować za plony
- Autor: PAP
- Data: 26-08-2018, 11:35
Według danych poznańskiego magistratu, Poznań to siedziba ponad 730 gospodarstw rolnych i ponad 300 podmiotów prowadzących działalność zaliczaną do działów specjalnych, gospodarujących łącznie na 8,4 tys. ha użytków rolnych. Na gruntach ornych, łąkach, pastwiskach, w sadach oraz szklarniach uprawiane są zboża, rzepak, buraki cukrowe i pastewne, ziemniaki, warzywa gruntowe oraz kwiaty i inne rośliny ozdobne. Obok upraw rozwija się również hodowla trzody chlewnej, bydła, owiec oraz koni, która liczy łącznie ok. 2,5 tys. szt. inwentarza.
"Największa koncentracja użytków rolnych jest na Nowym Mieście - w Garaszewie, Pokrzywnie, Krzesinach, Minikowie, Starołęce i Głuszynie oraz na Morasku i Radojewie. Poza produkcją rolną pochwalić się możemy w Poznaniu licznymi gospodarstwami, w których działają przetwórnie zajmujące się produkcją surówek z warzyw czy kwaszeniem ogórków i kapusty" - podkreśla magistrat.
W Poznaniu, jak i całym regionie, dużą wagę przykłada się również do dziedzictwa kulinarnego. To tu wytwarzane są słynne w całym kraju i Europie rogale świętomarcińskie, a także tradycyjna kiełbasa biała parzona wielkopolska, która jest 39. polskim produktem objętym ochroną w ramach unijnego systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności.
"Wielkopolscy przetwórcy mogą pochwalić się licznymi certyfikatami potwierdzającymi wysoką jakość wyrobów rolno-spożywczych, jak też tradycyjną metodą produkcji. W naszym regionie mamy aż 93 zarejestrowane produkty tradycyjne. Wśród nich są: gzik wielkopolski, wielkopolski ser smażony, leberka wielkopolska, marynata z korbola, poznański pumpernikiel Adama, plyndze, kaczka pieczona po wielkopolsku, galart, zrazy zawijane po wielkopolsku, bigos, ślepe ryby, szare kluski, czernina, parzybroda, golonka po wielkopolsku, rumpuć i wiele innych" - podał magistrat.
Tegoroczne, jubileuszowe 20. Wojewódzko-Archidiecezjalne Dożynki Wielkopolskie rozpoczną się w niedzielę w samo południe na Polanie Harcerza przy jeziorze Maltańskim uroczystym otwarciem Wystawy Rolniczej. Następnie odprawiona zostanie msza św. w intencji rolników, a po niej - pokaz obrzędu dożynkowego w wykonaniu Zespołu Pieśni i Tańca Łany.

Powiązane tematy:
-
Poznański Szlak Kulinarny zaprasza amatorów poznańskiej pyry
-
Wysoki eksport żywności - to zasługa rolników i przetwórców
-
KRUS ogłosił wysokość składek na ubezpieczenie w III kwartale
-
Dopłaty do nawozów 2022. Czy rolnicy otrzymają pieniędze?
-
Hochland rozwija Akademię Młodego Hodowcy
-
Odrzucone poprawki do projektu ustawy o rolnictwie ekologicznym
-
Na ugorach można już produkować żywność i pasze
-
Kowalczyk: bezpieczeństwo żywnościowe Polski nie jest zagrożone
-
Krajowa Spółka Cukrowa wesprze plantatorów w walce ze szkodnikami
-
Pół roku więzienia za oddanie chorej krowy do rzeźni. Rolnik nie przyznał się do winy
- Transport zboża z Ukrainy. Trudne "wąskie gardła"
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
komentarze (0)