Dyrektor BZWBK: Protekcjonizm w UE będzie się nasilał. Jak sobie z nim radzić?
- Autor: PM, www.portalspozywczy.pl
- Data: 16-02-2017, 12:21

Zdaniem Renaty Dutkiewicz, za spadki można winić także narastający problem protekcjonizmu gospodarczego. - Wiele firm spożywczych już otwarcie mówi o protekcjonizmie, z jakim spotyka się na rynkach unijnych. Dotyka on głównie soków, jaj i mięsa. Jest to najbardziej dokuczliwe dla eksporterów na rynek czeski, gdzie protekcjonizm ma już charakter wręcz instytucjonalny. Obecnie to już nie tylko nagonka w prasie i zachęcanie do bojkotu polskich towarów. Źle rozumiana ochrona własnego rynku składa się na określone działania w stosunku do polskich producentów. Mówimy tu o dodatkowych barierach dla polskich firm i produktów, dodatkowym czasie oczekiwania na granicy czy dodatkowych kontrolach oraz piętrzących się barierach na szczeblu urzędniczym – komentuje Dyrektor ds. Sektora Spożywczego BZWBK.
komentarze (0)