• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Dyrektor DSM: Możliwości aplikacji dodatków funkcjonalnych są praktycznie nieograniczone

Funkcjonalne dodatki do żywności stosuje się je we wszystkich branżach przemysłu spożywczego. Najwięcej pojawia się w branży napojów i soków, mleczarstwie, produktach zbożowych, szeroko pojętej branży produktów "instant". Ostatnio zauważamy również, że produkty cukiernicze takie jak żelki, cukierki, lizaki stały się bardzo popularnym nośnikiem dodatków funkcjonalnych w suplementach diety - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Rafał Zbikowski, kierownik sprzedaży działu zdrowia i żywienia ludzi, DSM Nutritional Product.
  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-08-2012, 13:23
Dyrektor DSM: Możliwości aplikacji dodatków funkcjonalnych są praktycznie nieograniczone
Co chwilę pojawiają się nowe dodatki funkcjonalne

Jak tłumaczy nasz rozmóca, obecnie producenci dodatków, dzięki swojej technologii, są w stanie przygotować wodorozpuszczalne formy substancji, które naturalnie są rozpuszczalne jedynie w tłuszczach. - Czasami ograniczają nas względny organoleptyczne lub stabilności danej substancji w dłuższym okresie czasu - dodaje.

Rafał Zbikowski przyznaje, że co chwilę pojawiają się nowe dodatki funkcjonalne. - Są to bądź zupełnie nowe molekuły, egzotyczne ekstrakty roślinne, znane substancje, u których odkryto nowe działania prozdrowotne, bądź też substancje znane na przykład ze starożytnej medycyny chińskiej. Na pewno będą pojawiały się kolejne. Ich sukces będzie jednak zależał przede wszystkim od EFSA. Bez pozytywnej opinii wydanej na podstawie licznych i pozytywnych badań klinicznych, żaden producent nie zdecyduje się na jego stosowanie - komentuje.

Kierownik DSM Nutritional Product powiedział, że najważniejszy trend na rynku to obecnie zastępowania różnego rodzaju syntetycznych dodatków do żywności dodatkami naturalnymi. Przykładem mogą być tutaj barwniki, aromaty czy słodziki.

W ten trend wpisuje się m.in. stosowanie stewii czyli glikozydów stewiolowych. - Jest ona popularnym dodatkiem szczególnie w branży napojów bezalkoholowych i zdobywa również nowe rynki na przykład mleczarstwo. Będzie tak długo popularna jak długo na rynku nie pojawi się lepszy i tańszy produkt konkurencyjny - podsumwuje nasz rozmówca.

Czytaj także: Wiceprezes Hortimeksu: Stewia to przede wszystkim sukces marketingowy

 

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • artmetic ekonsulting 2016-02-20 23:57:28

    Sprawdź zdrowe i szkodliwe dodatki do żywności dzięki aplikacji Sprawdź szkodliwe E-dodatki do żywności w aplikacji by Artmetic.pl

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!