• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Dyrektor firmy Dakstar: Nowoczesne maszyny mogą obniżyć znacznie czynnika ludzkiego

Rosnąca efektywność urządzeń ma szansę obniżyć ceny produktów spożywczych oferowanych przez dużych producentów, dzięki obniżeniu kosztów produkcji i zwiększeniu jej wydajności. Wzrost efektywności może mieć też wpływ na obniżenie znaczenia czynnika ludzkiego i zwiększenie specjalizacji produkcji - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Rafał Redzimski, dyrektor marketingu w firmie Dakstar.
  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-08-2012, 11:24
Dyrektor firmy Dakstar: Nowoczesne maszyny mogą obniżyć znacznie czynnika ludzkiego

Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat efektywność energetyczna maszyn i linii produkcyjnych w Polsce znacznie wzrosła. - Większość zakładów produkujących żywność wymieniła o wiele mniej wydajne, wyeksploatowane i przestarzałe urządzenia na nowoczesne - zauważa Redzimski. Jako przykład wskazuje komory wędzarnicze Dakstar: - W porównaniu ze starszymi urządzeniami, pozwalają zmniejszyć ubytki wagowe nawet o kilkanaście proc. W zależności od wielkości komory i natężenia produkcji takie urządzenie pozwala zaoszczędzić w skali roku nawet kilkaset tysięcy złotych, dzięki większej wydajności, mniejszym ubytkom i oszczędności energii, oraz znacznie zwiększyć produkcję z tej samej ilości surowca - podkreśla nasz rozmówca.

Zakupy nowoczesnych urządzeń, wysoce wydajnych, są wymuszone przez sytuację na rynku spożywczym, gdzie znaczna część klientów poszukuje tańszych produktów. - W porównaniu z Europą Zachodnią efektywność w Polsce jest jeszcze sporo niższa. W naszym kraju duże znaczenie ma ciągle czynnik ludzki, wiele prac głównie pomocniczych, wykonywanych jest ręcznie, co skutkuje wyższymi kosztami, dłuższym czasem trwania czynności oraz większym zużyciem energii - ocenia Rafał Redzimski. - Zauważamy jednak, że takie urządzenia z oferty Dakstar jak myjki wózków wędzarniczych, myjki kijów wędzarniczych zyskują popularność w ostatnich latach. Klienci zauważają, że pozwolą im one ograniczyć wpływ czynnika ludzkiego, skrócić czas oraz zmniejszyć zużycie energii - dodaje.

Zwraca uwagę, że z jednej strony producenci widzą konieczność inwestowania w nowoczesne, wysoce efektywne urządzenia w celu obniżenia kosztów produkcji i cen swoich wyrobów, z drugiej zaś strony, boją się inwestycji w trudnym i niepewnym okresie kryzysu. - Warto zainteresować się dostępnymi sposobami finansowania, takimi jak leasing. Nowoczesne urządzenia pozwalają na tyle ograniczyć koszty produkcji, że pokryją opłaty leasingowe, spłacą się w niedługim czasie i będą zarabiać na swojego właściciela - mówi Redzimski.

- Z obliczeń dla komór wędzarniczych Dakstar, obniżenie ubytków wagowych o tylko 1 proc., zazwyczaj jest to około 7 proc., pozwala spłacić wartość komory już w ciągu 12 miesięcy, w zależności od produkowanego asortymentu i intensywności produkcji. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę oszczędności w zużyciu energii w stosunku do starszych, mniej wydajnych urządzeń. Jeśli klienci to przeanalizują i zrozumieją, efektywność powinna jeszcze bardziej wzrosnąć - prognozuje.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!