Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Edpol rozpocznie projekt badawczy nad innowacyjnym produktem

Edpol Food & Innovation, wraz z naukowcami z SGGW rozpocznie w przyszłym roku realizację projektu badawczego dotyczącego płynnej żywności prozdrowotnej.

Edpol rozpocznie projekt badawczy nad innowacyjnym produktem
Dr inż. Maciej Borzyszkowski, pełnomocnik zarządu ds. innowacji i rozwoju firmy Edpol. Fot. materiały prasowe

Autor: portalspozywczy.pl, PB
Data: 22-10-2015, 15:51

- W najbliższym czasie w kooperacji z naukowcami z SGGW w Warszawie rozpoczniemy realizację projektu badawczego dotyczącego płynnej żywności prozdrowotnej tj. innowacyjnych produktów o bardziej żywieniowo-funkcjonalnym składzie. Zarówno wspomniana żywność, jak i inne projektowane przez nas produkty są wynikiem analizy rynku oraz cyklicznych badań potrzeb i preferencji konsumentów - mówi dr inż. Maciej Borzyszkowski, pełnomocnik zarządu ds. innowacji i rozwoju firmy Edpol

Nie chce zdradzać, ile firma wydaje rocznie na badania i rozwój. - Rynek nie znosi próżni, więc kiedy widzimy na nim szanse powodzenia produktu, wówczas inwestujemy znaczne środki nie ograniczając się finansowo – mówi.

Jak informuje, obecnie firma pracuje nad saszetką nakładaną na szyjkę butelki, a także nad produktami z segmentu blendy olejowe oraz produkty otoczkowane.

Zdaniem Macieja Borzyszkowskiego, innowacyjność, która jest nieodłącznie związana z badaniami i rozwojem, to jedna z metod do osiągnięcia wzrostu produkcji w świetle nowych wyzwań stojących przed producentami żywności. Drugą taką metodą jest  kładzenie nacisku na bezpieczeństwo żywności.

- Jesteśmy świadomi, że światowe zapotrzebowanie na żywność wzrośnie do 2050 r. o 70 proc. Jednakże wzrost produkcji żywności będzie wyjątkowo trudnym zadaniem, gdyż rolnictwo będzie musiało dostarczać więcej żywności przy mniejszym wykorzystaniu gruntów, wody i energii oraz w sytuacji nasilających się zmian klimatycznych, nowych chorób roślin i zwierząt, postępującej utraty bioróżnorodności oraz spekulacji na rynkach surowców spożywczych – mówi ekspert.

- W naszym przekonaniu metodą do osiągnięcia wzrostu produkcji w świetle nowych wyzwań stojących przed producentami żywności jest innowacyjność i bezpieczeństwo żywności. Innowacyjność jest nieodłącznie związana z badaniami i rozwojem. Nasza spółka już dziś przed wprowadzeniem produktu na rynek praktykuje analizę rynku oraz badanie potrzeb i preferencji konsumentów - dodaje.

Jak informuje, ostatnio w kooperacji z partnerami biznesowymi firma Edpol opracowała kilka innowacyjnych projektów m.in. naturalne buliony i sosy mrożone w formie 15-gramowych półkul, masełka smakowe do steków, ryb i drobiu, toppery (nakładki z wsadem na kubek), sosy niezamarzające w warunkach mroźniczych, sterylne saszetki do kontaktu z żywnością (np. z sosem pakowane razem z kiełbasą w MAP).

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Edpol RSS ALERT    /    Maciej Borzyszkowski RSS ALERT    /    innowacje RSS ALERT    /    badania i rozwój RSS ALERT    /    innowacje w branży spożywczej RSS ALERT    /    dodatki do żywności RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.75.174
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!