Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

EEC 2017: Narastające nacjonalizmy konsumenckie dużym wyzwaniem dla polskich eksporterów żywności

  • Autor: PM, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 24-04-2017, 15:01
- Narastający protekcjonizm jest jednym z czynników, który negatywnie wpływa na handel międzynarodowy. Według danych CEPR, w ostatnich kilku latach członkowie największych gospodarek świata z grupy G20 wprowadzili tysiące praktyk chroniących ich rynki, tylko od stycznia do marca 2016 wprowadzono ponad 150 działań protekcjonistycznych - mówi Elżbieta Kopytko-Wojciechowska, Dyrektor Zarządzający Sektorem, Departament Klientów Strategicznych, ING Bank Śląski SA.
EEC 2017: Narastające nacjonalizmy konsumenckie dużym wyzwaniem dla polskich eksporterów żywności
Elżbieta Kopytko-Wojciechowska, Dyrektor Zarządzający Sektorem, Departament Klientów Strategicznych, ING Bank Śląski SA

Z opublikowanych w marcu przez MRiRW danych wynika, że wartość eksportu żywności z Polski w 2016 r. wzrosła o 1,2 proc.

- W ubiegłym roku zanotowaliśmy rekordowy eksport żywności z Polski, ale wzrost ten był dużo niższy niż w latach poprzednich. Głównym rynkiem eksportowym dla naszej żywności są kraje unijne, gdzie polskie produkty odniosły duży sukces, notując co roku znaczne wzrosty sprzedaży. Teraz, w niektórych krajach polską żywność  dotykają nowe regulacje wprowadzane, aby chronić rynki rodzime przed napływem produktów z innych krajów - komentuje Elżbieta Kopytko-Wojciechowska.

Jak podkreśla, nasze rodzime produkty są też przedmiotem czarnego PR czy szczególnie wnikliwych kontroli. - Nagonka na żywność pochodzącą z Polski powoduje, że dla coraz większej liczby konsumentów w Europie metka „wyprodukowano w …”  staje się dużo silniejszym kryterium niż inne trendy zakupowe. Narastające nacjonalizmy konsumenckie i dążenie państw do ochrony własnych rynków będą dużym wyzwaniem dla polskich eksporterów żywności w 2017 i kolejnych latach - dodaje ekspertka ING Banku Śląskiego.

O narastającym protekcjonizmie i innych wyzwaniach stojących przed polskimi eksporterami żywności będziemy rozmawiać podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego podczas debaty pt. "Eksport polskiej żywności w nowej globalnej rzeczywistości gospodarczej" (piątek 12 maja, godz. 11.30-13).

SZCZEGÓŁY DOTYCZĄCE KONGRESU, AGENDA I MOŻLIWOŚĆ REJESTRACJI - NA STRONIE WYDARZENIA - WWW.EECPOLAND.EU!

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!