Partnerzy portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

EEC 2020: Branża spożywcza – przyszłość sektora (pełna relacja, galeria zdjęć i wideo)

Z wypowiedzi uczestników debaty „Branża spożywcza – przyszłość sektora” wyłania się optymistyczny obraz branży w czasach pandemii. Polski sektor rolno-spożywczy – z wyjątkiem segmentów takich jak np. HoReCa - dobrze sobie radzi, a eksport nawet w trudnym czasie utrzymuje dobrą dynamikę wzrostu. Kryzys związany z pandemią koronawirusa omija w większości sektor rolno-spożywczy – wynika z debaty, która odbyła się w ramach XII Europejskiego Kongresu Gospodarczego (EEC) w Katowicach.

EEC 2020: Branża spożywcza – przyszłość sektora (pełna relacja, galeria zdjęć i wideo)
EEC 2020, uczestnicy debaty "Branża spożywcza – przyszłość sektora" fot. PTWP

Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
Data: 08-09-2020, 16:30

Podczas debaty, która odbyła się 4 września, paneliści poruszali takie tematy jak m.in. 30 lat budowy pozycji polskiej branży rolno-spożywczej, szanse i zagrożenia dla sektora spożywczego związane z pandemią, a także polski eksport żywności czy trendy określające przyszłość polskiej branży spożywczej: zmiany strukturalne, marka polskiej żywności, nowy konsument, nowe technologie.

Do udziału w sesji zostali zaproszeni (kolejność alfabetyczna): Zenon Daniłowski, prezes zarządu, Makarony Polskie SA, Szymon Giżyński, sekretarz stanu, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polska, Robert Kremser, Business Development Director, Bisnode Polska, Marek Moczulski, prezes, Unitop, Anna Olewnik-Mikołajewska, prezes, Zakłady Mięsne Olewnik, Julian Pawlak, prezes Krajowa Unia Producentów Soków, członek rady nadzorczej Grupa Maspex, Michał Siwek, dyrektor, Departament Międzynarodowy Hub Food and Agri, Bank BNP Paribas, Krzysztof Trojanowski, członek zarządu, dyrektor operacyjny, Stokrotka, Vassilen Tzanov, prezes, Upfield Polska Sp. z o.o.

Debatę prowadzili Paulina Piwowarek, redaktor prowadząca portalspozywczy.pl oraz Adam Tubilewicz, dziennikarz portalspozywczy.pl.

Debata rozpoczęła się wideorozmową 1x1 z Krzysztofem Pawińskim, prezesem zarządu Grupy Maspex, który ocenił, że polska żywność jest bardzo atrakcyjna, ale też agresywna cenowo.

Tegoroczne wiosna i lato nie były zbyt łaskawe dla rolników. Susza, wiosenne przymrozki, gradobicia i deszczowa pierwsza połowa lata dały się we znaki plantatorom, zwłaszcza owoców i warzyw. Jaki wpływ mają te wyzwania agrotechniczne na sytuację na rynku przetwórczym? Czy konsumenci powinni obawiać się rosnących cen żywności? - Kluczowa będzie jeszcze końcówka sezonu, koniec trzeciego kwartału, kiedy skupuje się najbardziej wolumenowe produkty czyli jabłko przemysłowe. Obecnie wszystkie owoce i warzywa, które kupujemy i już kupiliśmy są droższe niż przed rokiem. Wpływ na to mają nie tylko czynniki pogodowe, jak również wzrost kosztów, dostępność sezonowej pracy. Jednak startujemy z bardzo niskiego poziomu cenowego w odniesieniu do krajów, które analizujemy wokół nas, więc ta przestrzeń na podwyżki jest widoczna i będzie się ona zawężała. Różnica w kosztach wytworzenia także maleje, w związku z czym przestają działać mechanizmy, które uzasadniały różnice w cenach żywności w Polsce i na rynkach zewnętrznych – mówił prezes Grupy Maspex.

więcej informacji:

branża spożywcza RSS ALERT    /    branża spożywcza na EEC RSS ALERT    /    EEC 2020 RSS ALERT    /    EEC2020 RSS ALERT    /    Europejski Kongres Gospodarczy RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Zbigniew 2020-09-12 08:36:25
    Piszemy mówimy o wszystkich epidemiach odry ,grypy brudnych rąk i jeszcze innych ale nic nie robimy z epidemią brudnych i nie dezynfekowanych wózków i koszy sklepowych to jest dopiero plaga ale nikt z tym nic nie robi kiedy to się zmieni że w każdym sklepie markecie będą urządzenia do dezynfekcji i mycia wózków i koszy sklepowych. !!!!!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.231.167.166
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!