Efektywność energetyczna w firmach spożywczych i handlowych: Jak ją zwiększyć dzięki EMaaS?
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 02-12-2020, 15:33

Wyzwania ostatnich miesięcy bardziej niż dotychczas skłaniają do racjonalnego gospodarowania i obniżania kosztów, m.in. energii elektrycznej. Wiąże się z tym również większa dbałość o środowisko zakładów przetwórczych i placówek handlowych oraz odpowiadanie na potrzeby konsumentów, którzy zwracają baczną uwagę na to, czy przedsiębiorstwa działają w sposób zrównoważony.
Dodatkowym bodźcem skłaniającym do szukania sposobów na niższy koszt energii elektrycznej jest konieczność dostosowania się do coraz bardziej surowych norm wynikających z przepisów krajowych i unijnych. Część firm spożywczych i handlowych chce również już teraz wdrażać międzynarodową normę ISO 50001, aby poprzez zwiększanie efektywności energetycznej i ograniczanie kosztów energii łatwiej dostosować się do wymogów Europejskiego Zielonego Ładu.
komentarze (0)