Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

EFSA ponownie zbada bezpieczeństwo substancji dodatkowych

Zgodnie z postanowieniami rozporządzenia w sprawie dodatków do żywności (nr 1333/2008) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) został zobowiązany do przeprowadzenia ponownej oceny bezpieczeństwa wszystkich substancji dodatkowych, które zostały dopuszczone do stosowania w żywności przed 20 stycznia 2009 r.

  • Źródło www.igifc.pl

Autor: Joanna Ziembicka, Doradca ds. Bezpieczeństwa Żywności, IGI Food Consulting Sp. z o.o.
Data: 29-03-2010, 11:35

 Program tej oceny został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z dnia 26 marca 2010 r. w Rozporządzeniu Komisji nr 257/2010 z dnia 25 marca 2010 r. ustanawiającym program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności.

Z weryfikacji zostaną wyłączone te substancje, które w ostatnim czasie zostały już ocenione przez EFSA, z uwagi na kontrowersje, jakie wzbudzało ich wykorzystywanie w produkcji żywności. Chodzi tu m.in. o 6 syntetycznych barwników, tzw. z Southhamptons, które były podejrzewane o wywoływanie negatywnego wpływu na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

Substancje dodatkowe przejdą ocenę według określonej kolejności, przy czym pierwsze będą właśnie barwniki. Ostatnie z kolei zostaną zweryfikowane substancje słodzące. W związku m.in. z tym, że wobec niektórych dodatków pojawiło się dużo nowych danych naukowych, w rozporządzeniu 257/2010 ustalono szczegółowe terminy realizacji oceny w odniesieniu do tych substancji. Stało się tak w przypadku: kurkuminy, luteiny, karotenów, ekstraktu z papryki, srebra, złota, koszenili, azotanu i azotynu sodu oraz innych.

Podczas realizacji programu Urząd zbada pierwotną dokumentację odnoszącą się do dodatków (o ile istnieje), wszelkie dane przedłożone przez zainteresowane podmioty (w szczególności producentów), a także dane udostępnione przez Komisję oraz Państwa Członkowskie. W związku z tym podmioty zainteresowane otrzymają wkrótce ze strony EFSA oficjalne zaproszenie dotyczące przedłożenia danych, które mogą mieć znaczenie dla oceny bezpieczeństwa konkretnych substancji dodatkowych. Dostarczenie istotnych informacji w tym zakresie ma ogromne znaczenie z punktu widzenia producentów dodatków. Będą oni mogli w przyszłości wprowadzać je na rynek w celu wykorzystania w żywności tylko, jeśli zostaną pozytywnie ocenione przez EFSA (i w konsekwencji zaakceptowane przez Komisję Europejską).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.204.2.190
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!