EFSA ponownie zbada bezpieczeństwo substancji dodatkowych
Zgodnie z postanowieniami rozporządzenia w sprawie dodatków do żywności (nr 1333/2008) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) został zobowiązany do przeprowadzenia ponownej oceny bezpieczeństwa wszystkich substancji dodatkowych, które zostały dopuszczone do stosowania w żywności przed 20 stycznia 2009 r.
Program tej oceny został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z dnia 26 marca 2010 r. w Rozporządzeniu Komisji nr 257/2010 z dnia 25 marca 2010 r. ustanawiającym program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności.
Z weryfikacji zostaną wyłączone te substancje, które w ostatnim czasie zostały już ocenione przez EFSA, z uwagi na kontrowersje, jakie wzbudzało ich wykorzystywanie w produkcji żywności. Chodzi tu m.in. o 6 syntetycznych barwników, tzw. z Southhamptons, które były podejrzewane o wywoływanie negatywnego wpływu na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
Substancje dodatkowe przejdą ocenę według określonej kolejności, przy czym pierwsze będą właśnie barwniki. Ostatnie z kolei zostaną zweryfikowane substancje słodzące. W związku m.in. z tym, że wobec niektórych dodatków pojawiło się dużo nowych danych naukowych, w rozporządzeniu 257/2010 ustalono szczegółowe terminy realizacji oceny w odniesieniu do tych substancji. Stało się tak w przypadku: kurkuminy, luteiny, karotenów, ekstraktu z papryki, srebra, złota, koszenili, azotanu i azotynu sodu oraz innych.
Podczas realizacji programu Urząd zbada pierwotną dokumentację odnoszącą się do dodatków (o ile istnieje), wszelkie dane przedłożone przez zainteresowane podmioty (w szczególności producentów), a także dane udostępnione przez Komisję oraz Państwa Członkowskie. W związku z tym podmioty zainteresowane otrzymają wkrótce ze strony EFSA oficjalne zaproszenie dotyczące przedłożenia danych, które mogą mieć znaczenie dla oceny bezpieczeństwa konkretnych substancji dodatkowych. Dostarczenie istotnych informacji w tym zakresie ma ogromne znaczenie z punktu widzenia producentów dodatków. Będą oni mogli w przyszłości wprowadzać je na rynek w celu wykorzystania w żywności tylko, jeśli zostaną pozytywnie ocenione przez EFSA (i w konsekwencji zaakceptowane przez Komisję Europejską).
