XII Europejski Kongres Gospodarczy w Katowicach to trzydniowy cykl dyskusji wokół tematów najważniejszych dla przyszłości Europy i rozwoju polskiej gospodarki. Wydarzeniem towarzyszącym są 5. European Tech and Start-up Days. 

ZAREJESTRUJ SIĘ!

W agendzie Europejskiego Kongresu Gospodarczego 2020 nie zabraknie także tematów poświęconych branży rolno-spożywczej i handlowej. Oto najciekawsze debaty z tych segmentów:

3 września 2020 r. | 11.30-13.00
Go Global online – ekspansja w świecie e-commerce
(sesja wspólna dla Europejskiego Kongresu Gospodarczego i European Tech & Start-up Days)

- Midas współczesnego handlu – e-commerce wygranym koronakryzysu
- Marketplace – naturalne miejsce do rozwoju globalnej sprzedaży
- Każdy chce ogrzać się w blasku e-commerce, ale jak się wyróżnić?
- Szeroki strumień pieniędzy na rozwój firm online. Jak go wykorzystać?

3 września 2020 r. | 13.30-15.00
E-commerce i technologie
(sesja wspólna dla Europejskiego Kongresu Gospodarczego i European Tech & Start-up Days)

- Digital jako strategiczny kierunek rozwoju. Handel w fazie głębokiej cyfryzacji
- Nowe narzędzia – technologie, logistyka, infrastruktura
- Precyzyjnie przetwarzane dane przewagą e-handlu
- Płatności w walce o idealne doświadczenie zakupowe

4 września 2020 r. | 9.30-11.00
Konsument jutra

- Pokoleniowa zmiana preferencji konsumenckich i życiowych priorytetów
- Nowe modele zakupowe i usługowe w dobie pandemii. Doświadczenie koronakryzysu
- Ekologia, technologia, wygoda, bezpieczeństwo wyznaczają ścieżkę zakupową konsumenta
- Customer experience – nowy król handlu
- „Bunt konsumencki” – czy zyska na znaczeniu jako realna siła wpływu na korporacje handlowe?
- Ścieżki dotarcia i idole masowej wyobraźni – celebryci, sportowcy, ekolodzy
- Od emocji do wartości, czyli jak kupić uwagę odbiorcy?
- Aplikacja – cała prawda o kliencie?

4 września 2020 r. | 11.30-13.00
Branża spożywcza – przyszłość sektora

- 30 lat budowy pozycji branży spożywczej za nami, co przed nami?
- Jak podtrzymać wzrost? Szanse i zagrożenia dla sektora spożywczego związane z pandemią.
- Polski eksport żywności – zawirowania i niepewność
- Bezpieczeństwo finansowe sektora w kontekście rozliczeń z kontrahentami
- Bioasekuracja, troska o pracowników, odpowiedzialność
- Trendy określające przyszłość polskiej branży spożywczej: zmiany strukturalne, marka polskiej żywności, nowy konsument, nowe technologie
- Sektor HoReCa – odbudowa odnowa po przymusowym zamrożeniu – jak reaktywuje się rynek?

4 września 2020 r. | 13.30-15.00
Rolnictwo i przemysł spożywczy wobec zmian klimatu

- Produkcja żywności a klimat Ziemi – mechanizmy wzajemnego oddziaływania
- Rolnictwo jako gałąź gospodarki szczególnie podatna na zmiany klimatu
- Intensywne rolnictwo i hodowla a zasoby naturalne.
- Zielny Ład – szanse i wyzwania
- Wykarmić ludzkość i nie niszczyć planety – kierunki zmian i technologie dostosowujące produkcję żywności do wyzwań klimatycznych i demograficznych
- Ograniczenie emisyjności produkcji rolnej a jej opłacalność

4 września 2020 r. | 11.30-13.00 
Na karuzeli trendów

Najbardziej obiecujące kierunki rozwoju nowej gospodarki. Technologie i procesy, które zyskują w (post)pandemicznej rzeczywistości. Gdzie widzą szanse inwestorzy? Jak i gdzie start-upy poszukują nowych możliwości?
- StartGreen/Environment. Technologie dla klimatu. Smart energy. Recykling i upcykling. Aplikacje dla ekoświadomych. Monitoring i technologie cyfrowe w gospodarowaniu odpadami
- Fintech/Business Processes. Przyspieszona cyfryzacja sektora finansowego – nowi gracze, więcej możliwości. Zarządzanie, analityka i cyberbezpieczeństwo
- New Industry/Tradition&Modernity. Przemysł 4.0, robotyka, automatyzacja. Nowe materiały. Przemiany w tradycyjnych gałęziach przemysłu, w energetyce i transporcie
- E-commerce/Client&Lifestyle. Handel w cyfrowych realiach. Customer experience
- Global edutech. Wartość rynku, przyczyny rozkwitu. Przemiany w oczekiwaniach klientów. Systemy nauczania, narzędzia i kompetencje w nowej normalności
- Foodtech. Rynek i jego nisze. Od żywności funkcjonalnej i precyzyjnej do laboratoryjnej. Konsument i jego dieta w aplikacji
- Health&Biotechnology. Medycyna, zdrowie, technologie medyczne, farmacja, biotechnologia

Wiedzą i doświadczeniem podczas XII Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach podzielą się m.in.:

• Lorenza Romanese, dyrektor zarządzająca, Europejskie Stowarzyszenie Konopi Przemysłowych
• Szymon Giżyński Sekretarz Stanu, MRiRW
• Zenon Daniłowski, prezes zarządu, Makarony Polskie
• Julian Pawlak, prezes, Krajowa Unia Producentów Soków, członek rady nadzorczej, Grupa Maspex
• Marek Moczulski, prezes, Unitop
• Paulina Kopeć, sekretarz generalny, Stowarzyszenie Unia Owocowa
• Michał Siwek, dyrektor, Departament Międzynarodowy Hub Food and Agri, Bank BNP Paribas
• Krzysztof Trojanowski, członek zarządu, dyrektor operacyjny, Stokrotka
• Zbigniew Karaczun, Wydział Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu, Katedra Ochrony Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
• Marcin Giżycki, wiceprezes zarządu, ING Bank Śląski SA
• Anna Grabowska, wiceprezes zarządu ds. komercyjnych, Żabka Polska
• Natalia Hatalska, CEO, założycielka, infuture.institute, analityk trendów, autorka bloga, hatalska.com
• Mirosław Wawryszczuk, członek zarządu, dyrektor sprzedaży i marketingu, Stokrotka
• Łukasz Wojciechowski, Partner, Dzieł Audytu, Lider Sektora Handlu i Produktów Konsumenckich, EY
• Karolina Zajdel-Pawlak, dyrektor zarządzająca, Nielsen
• Bartosz Balcarek, członek zarządu, współzałożyciel, Spox Sox
• Justyna Bielawska, założycielka, Ragaba
• Jakub Chmielniak, pomysłodawca, założyciel, Lethe (marka Mr. Gugu & Miss Go)
• Łukasz Dwulit, Head of Global Expansion, Central Europe and Israel, Alibaba Group
• Jędrzej Karasek, współwłaściciel, dyrektor ds. e-commerce, Primavera Parfum
• Sasha Stockem, CEO, Nethansa SA
• Jacek Kujawa, wiceprezes zarządu, LPP
• Karina Sobiś, założycielka, prezes zarządu, E-Garderobe Sp. z o.o.
• Ola Lazar, współzałożyciel, FoodForward
• Michał Miszułowicz, menedżer ds. współpracy z fintech, Bank BNP Paribas
• Artiom Komardin, CSO, Sense Monitoring
• Bartek Sibiga, CEO, Founder, DDOB
• Konrad Śniatała, prezes zarządu, LawBiz Technology Sp. z o.o.
• Michał Janasik, wiceprezes ds. finansów i komercjalizacji, Sieć Badawcza Łukasiewicz
• Adam Malarski, starszy menedżer, Consulting Zarządzanie Efektywnością – Strategia, EY Polska
• Anna Podkowińska-Tretyn, dyrektor generalna, Everli Poland
• Grzegorz Wachowicz, dyrektor ds. handlu i marketingu, RTV EURO AGD
• Anna Olewnik-Mikołajewska, prezes, Zakłady Mięsne Olewnik

XII edycja Europejskiego Kongresu Gospodarczego i European Tech and Start-up Days organizowane
w szczególnych okolicznościach, odbędą się z zachowaniem wszelkich obowiązujących wymogów dotyczących zdrowia i bezpieczeństwa.

W dbałości o bezpieczeństwo uczestników i sprawny przebieg Kongresu wprowadzony zostanie limit osób mogących spotkać się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym. Do udziału w stacjonarnym kongresie w Katowicach uprawnia przyznany po zarejestrowaniu się status potwierdzony systemową wiadomością e-mail. Tegoroczna edycja w całości będzie transmitowana online (na etapie rejestracji należy wybrać opcję: udział zdalny lub na miejscu).