Partner portalu
partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Ekonomiczny poniedziałek: Zasoby pracownicze – wyzwania i szanse branży rolno-spożywczej

Z problemami wynikającymi z sytuacji na rynku pracy w Polsce, branża rolno-spożywcza mierzy się od lat. Pandemia COVID-19 spowodowała ich nasilenie, pojawienie się nowych dylematów, ale też pokazała, że są szanse na uruchomienie działań, które mogą łagodzić dotychczasowe problemy rynku rolno-spożywczego - mówi dr Urszula Kłosiewicz-Górecka, starszy analityk w Zespole Foresightu Gospodarczego Polskiego Instytutu Ekonomicznego.

Ekonomiczny poniedziałek: Zasoby pracownicze – wyzwania i szanse branży rolno-spożywczej
ekonomiczny poniedziałek
Urszula Kłosiewicz-Górecka, fot. Żelazna Studio

Autor: Olimpia Wolf, portalspozywczy.pl
Data: 06-07-2020, 07:56

Duża dynamika zmian 

- Sytuacja firm branży rolno-spożywczej wywołana pandemią COVID-19 zmieniała i zmienia się w czasie. Z badań PIE wynika, że w początkowym okresie firmy zmagały się ze zmniejszającą się liczbą pracowników ze względu na zwolnienia na opiekę nad dziećmi oraz obawy związane z przychodzeniem do zakładu pracy w czasie pandemii. Jednocześnie niezmiernie istotnym problemem, z którym niemalże natychmiast po „zamrożeniu” gospodarki musiały się zmierzyć firmy przetwórstwa rolno-spożywczego, było zapewnienie bezpieczeństwa sanitarnego, aby uniknąć zamknięcia całego zakładu na kwarantannę na 14 dni, w przypadku gdyby nawet jeden pracownik był zakażony - mówi serwisowi portalspozywczy.pl dr Urszula Kłosiewicz-Górecka, starszy analityk w Zespole Foresightu Gospodarczego Polskiego Instytutu Ekonomicznego.

- Dlatego branże spożywcze z własnej inicjatywy wprowadziły szereg restrykcyjnych procedur. Dokonano m.in. fizycznego rozdziału zakładu w taki sposób, aby każda linia produkcyjna była odrębną strukturą (modułem). Pracownicy nie mogą przechodzić do innej części zakładu, a przed rozpoczęciem i po zakończeniu pracy następuje dezynfekcja miejsc pracy - dodaje.

- Te konieczne działania wymagały określonych nakładów finansowych w sytuacji, kiedy zamknięcie konsumentów w domach oraz zamknięcie gastronomii oraz hoteli w całej Europie spowodowały utracenie przez firmy branży rolno-spożywczej wielu wewnętrznych i zewnętrznych rynków zbytu. Lockdown w całej Europie wywołał największy spadek zamówień zagranicznych na żywność. Według firmy analitycznej SpotData, w kwietniu i maju br. załamanie zamówień zagranicznych w sektorze produkcji żywności było głębsze niż podczas kryzysu w 2009 i 2012 roku - tłumaczy.

Zauważa, że firmy spożywcze musiały też zmierzyć się z koniecznością zapewnienia harmonijnych dostaw żywności na rynek, w sytuacji dużych wahań zakupów na rynku wewnętrznym (m.in. szczyt w drugiej połowie marca i zakupy konsumentów na zapas; mniejsze zapotrzebowanie na żywność w kwietniu). Obserwowane obecnie zmiany w skali i strukturze spożycia żywności, być może są sygnałem dla firm przemysłu spożywczego wprowadzania zmian w ich ofercie asortymentowej. Według danych GUS, sprzedaż w kategorii żywność i napoje bezalkoholowe zanotowała w kwietniu spadek o 9,1 proc. r/r (miesiąc wcześniej +9,9 proc. r/r). Podobnie, jak zmiany klimatu i problemy z gospodarką wodną, skłaniają do rozważenia, czy nie należałoby przywrócić gospodarkę rolną opartą na niewielkich, zróżnicowanych areałach.

Brak rąk do pracy i rosnące koszty zatrudnienia

więcej informacji:

Urszula Kłosiewicz-Górecka RSS ALERT    /    PIE RSS ALERT    /    Polski Instytut Ekonomiczny RSS ALERT    /    praca RSS ALERT    /    pracownicy RSS ALERT    /    branża rolno-spożywcza RSS ALERT    /    firmy spożywcze RSS ALERT    /    ekonomiczny poniedziałek RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.200.222.93
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!